Latvijā dzīvo aptuveni 8000 romu; to skaits ik gadu samazinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā dzīvo 7796 romu tautības pārstāvji, norādīts pētījumā par romu tautības cilvēkiem Latvijā, tomēr ik gadu viņu skaits Latvijā samazinās.

Kā pastāstīja «Latvijas faktu» vadītājs Aigars Freimanis, minētais romu skaits, kas parādās oficiālajā statistikā, esot diskutējams, jo romi norāda, ka viņu esot vairāk - daudzi izvēlas nereģistrēties vai arī pārvietojas.

Arī Latvijas Čigānu biedrības vadītājs Normunds Rudēvičs norādīja, ka viņam pieejamā informācija liecina, ka Latvijā dzīvojošo romu skaits ir krietni lielāks, nekā rāda oficiālie dati. Rudēvičs uzsvēra, ka Latvijā patlaban dzīvo vismaz 15 000 romu.

Viņš skaidroja, ka daudzi romi nav norādījuši savu piederību šai tautībai, līdz ar to viņi neparādās statistikas datos. Latvijā pastāvot slēptā diskriminācija, kā rezultātā romi nereti izvēlas tautību nenorādīt, apgalvoja Rudēvičs.

Neskatoties uz stereotipiem par to, kādas ir tradicionālās romu pilsētas Latvijā, lielākā romu pilsēta valstī ir Ventspils, kur dzīvo 897 romi, secināts «Latvijas faktu» pētījumā. Tāpat liels skaits romu ir Rīgā un Jelgavā.

Vērtējot iemeslus, kāpēc romu skaits Latvijā samazinās, Freimanis skaidroja, ka to ietekmē emigrācija uz ārzemēm. Tāpat romi nereti izvēlas pasē nenorādīt tautību, kas traucē veikt korektus aprēķinus. Freimanis uzsvēra, ka romu vidū fiksēts arī negatīvs dabiskais pieaugums, kas varētu būt saistīts ar izmaiņām ģimenes plānošanā.

Pretēji ierastajam sadalījumam, sieviešu īpatsvars romu vidū ir 48,39%, bet vīriešu - 51,61%, norādīja Freimanis.

Balstoties uz oficiālajiem statistikas datiem, 94,4% romu ir Latvijas pilsoņi. Tomēr, kā liecina veiktās aptaujas romu vidū, atklāts, ka 49,3% romu Latvijā pasē nenorāda tautību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu