Seile: mācību procesam jānodrošina skolēna izaugsme un emocionāla piederība skolai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, atklājot Vidzemes Augstskolas Zināšanu un tehnoloģiju centra rīkoto 6.konferenci, piektdien Valmierā kā vienu no mērķiem izvirzīja nepieciešamību veidot tādu mācību procesu, kas nodrošina gan skolēnu izaugsmi, gan emocionālu piederību skolai, informēja Seiles konsultante Ilze Salna.

Seile aicināja pedagogus diskutēt par to, kādas attieksmes, prasmes un zināšanas skolēniem jāiemācās skolā, un kā patstāvīgi uzņemties atbildību par savām izvēlēm un nākotni.

«Es turpināšu atkārtot - izglītības sistēma ir tik laba, cik labi ir tās skolotāji. Ir svarīgi, lai pedagogi paši ticētu, ka ikviens skolēns var būt veiksmīgs un ka skolotāji var palīdzēt viņam tādam būt,» uzrunā par izaicinājumiem kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā uzsvēra Seile.

Ministre piedalījās arī apaļā galda diskusijā ar reģiona izglītības iestāžu vadītājiem un augstskolas vadību par augstskolu un vidējās izglītības iestāžu sadarbības modeļiem. Diskusijā tika uzsvērta stratēģiskas ilgtermiņa partnerības starp augstskolām, vidusskolām, ģimnāzijām, tehnikumiem, uzņēmējiem, valsts iestādēm nozīmība. Tāpat diskusijas dalībnieki aicināja atcerēties, ka ikvienas sadarbības galvenais mērķis ir ieguvumi skolēniem. Diskusiju rezumēja Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš - gan augstskolām, gan skolām ir jāspēj paskatīties ārpus savām robežām, lai īstenotu kopējas idejas.

Vizītes ietvaros ministre ar Valmieras domes priekšsēdētāju Jāni Baiku pārrunāja Latvijas izglītības sistēmas aktuālos jautājumus, tai skaitā, pedagogu atalgojuma jaunā modeļa virzību, skolu tīkla optimizācijas nepieciešamību un izglītības sasaisti ar darba vidi. Ministre tikšanās laikā novērtēja reģionā paveikto, piedāvājot gan darba vietas, gan sakārtotu infrastruktūru, bagātu kultūras vidi un kvalitatīvas izglītības iespējas. Savukārt Valmieras mērs pauda atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas rosinātajām reformām skolu tīkla sakārtošanā un uzsvēra nepieciešamību pieņemot lēmumus izglītības jomas sakārtošanā vairāk domāt par valsts interesēm kopumā, nevis katras atsevišķas pašvaldības lokālajām interesēm, kas var ievērojami atšķirties.

Reģionālās vizītes noslēgumā Seile, Baiks un IZM parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns tikās ar reģiona medijiem un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu