Laikraksts «The Guardian» raksta par Skrundas armijas pilsētiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikraksts «The Guardian» ceturtdien publicējis rakstu par Skrundas lokatora armijas pilsētiņu. Sadarbībā ar «The Baltic Times» britu laikraksts publicējis daudz fotogrāfiju, parādot pamesto teritoriju.

«Pirmajā mirklī Skrunda nešķiet vērā ņemama. Lauki, saimniecības un meži saplūst kopā ar simtiem Latvijas centrālajā daļā izvietoto ciemu. Bet tikai piecas jūdzes uz dienvidiem apvārsni sedz brutālas dzīvokļu blokmājas. Tas ir visspilgtākais pamesto komunisma ēras slepeno pilsētu piemērs mūsdienu Latvijā,» pilsētiņu raksturojis laikraksts.

Rakstā skaidrots, ka Aukstā kara laikā Padomju Savienība bija izveidojusi vairāk nekā 40 slepenus, militāriem mērķiem paredzētus ciemus. Mūsdienās tie ir pamesti vai tiek izmantoti ar tūrismu, zinātni vai citām nozarēm saistītiem mērķiem.

Salīdzinot ar citām šāda veida teritorijām, raksta autori norādījuši, ka Skrundas armijas pilsētiņas potenciāls līdz šim nav ticis izmantots, jo arī šo teritoriju varētu atdzīvināt.

Skrundas lokatora pilsētiņa, kuras platība ir 45 hektāri, pieder Skrundas novada domei, kura to šī gada janvārī iegādājās par 12 000 eiro. No īpašuma iegādes bija atteikušies vairāku atkārtoto izsoļu uzvarētāji.

Skrundas novada dome 12.augustā bija plānojusi rīkot rakstisku izsoli interesentiem, kuri vēlētos nomāt un attīstīt daļu no bijušās Skrundas armijas pilsētiņas jeb 19,3 hektārus lielu teritoriju ar 34 avārijas stāvoklī esošām ēkām, ko atbilstoši izsoles nolikuma prasībām nomas līguma darbības laikā būtu nepieciešams nojaukt. Izsole nenotika, jo tai nepieteicās neviens dalībnieks. Viens no izsoles nosacījumiem bija jaunu darbvietu radīšana šajā teritorijā.

Šogad pilsētiņa vairākkārt izmantota militārajām mācībām. Augustā mācības bijušajā armijas pilsētiņā rīkoja Militārā policija sadarbībā ar Lietuvas militārajiem policistiem. Savukārt augusta beigās un septembra sākumā, kā arī oktobra sākumā tur notika Zemessardzes apmācības. Jūlijā vairākas dienas armijas pilsētiņā trenējās arī ASV karavīri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu