Administratoru asociācija: Maksātnespējas nozares attīstībā vērojama stagnācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Maksātnespējas nozares attīstībā vērojama stagnācija, kā rezultātā Latvijas ekonomikai tiek radīti zaudējumi, Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (ATPL) diskusijā «AmCham perspektīva (Outlook)» pauda Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas (Administratoru asociācija) valdes priekšsēdētāja vietnieks Kaspars Novicāns.

Viņš atzīmē, ka galvenais iemesls stagnācijai maksātnespējas nozarē ir politikas un mērķu neesamība, kā arī patieso problēmu un nozares priekšlikumu ignorēšana. «Visas problēmas, uz kurām pēdējā laikā norādījusi gan Valsts kontrole, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī Ārvalstu investoru padome, ir jau ilgstoši aktuālas.»

Novicāns atgādināja, ka Administratoru asociācija jau 2013.gadā diskusijā «AmCham perspektīva (Outlook)» vērsa uzmanību uz problēmām un negatīvajām tendencēm maksātnespējas procesu norisē: novēlotiem maksātnespējas procesu pieteikumiem, fiktīviem kreditoriem, slēptiem aktīviem, valdes locekļu nesodāmību par maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanu, faktiskās maksātnespējas dienas nekonstatēšanu, nepilnīgu tiesisko regulējumu.

Taču kopš tā laika risinātas vien pāris problēmas - izsoļu «reiderisms» (no nākamā gada 1.janvāra plānots ieviest elektroniskās izsoles) un daļēji risināta fiktīvo kreditoru problēma.

Administratoru asociācijas pārstāvis norādīja, ka pašreizējā maksātnespējas procesa administratoru uzraudzības sistēma vērtējama kā neefektīva, jo tā primāri vērsta uz pārkāpuma fakta konstatēšanu un administratora sodīšanu, nevis personas tiesību aizskāruma ātru novēršanu.

Novicāns norādīja, ka maksātnespējas procesa administrators ir vienīgā juridiskā profesija Latvijā, ko uzrauga ierēdņi, kuri nepraktizē attiecīgajā jomā un kuru profesionālā kvalifikācija maksātnespējas jomā nav pārbaudīta. Piemēram, zvērinātus notārus uzrauga Latvijas Zvērinātu notāru padome, zvērinātus advokātus - Latvijas Zvērinātu advokātu padome.

Kā iespējamos uzlabojumus maksātnespējas procesu kvalitātes pilnveidei Administratoru asociācijas pārstāvis norādīja nepieciešamību izveidot un stiprināt maksātnespējas procesa administratoru pašpārvaldi, kas apvienotu visus administratorus un rūpētos par profesijas attīstību, prestižu un administratoru sertificēšanu, kā arī noteikt, ka maksātnespējas procesa administratori ir tiesu sistēmai piederīgas personas un brīvās profesijas pārstāvji, īpašā likumā nostiprinot profesijas standartus, tiesības, pienākumus un atbildību.

Tāpat Administratoru asociācija piedāvā maksātnespējas procesu uzraudzību nodot tiesas kompetencē, paralēli izveidojot disciplinārlietu komisiju, kas vērtētu administratoru rīcību un nepieciešamības gadījumā piemērotu sodus.

Kā ziņots, diskusija «AmCham perspektīva (Outlook)» norisinājās 15.oktobrī un to organizēja ATPL sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Norvēģijas Tirdzniecības kameru Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu