Vācijas izlūkdienests izspiegojis valsts sabiedrotos, arī ASV un Franciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Vācijas ārējās izlūkošanas dienests BND, kurš ir ticis apsūdzēts arī par spiegošanu ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) labā, pēc savas iniciatīvas ir izspiegojis Vācijas sabiedrotos, tai skaitā ASV un Franciju, ceturtdien vēstīja Vācijas mediji.

Vācijas sabiedriskā radiostacija RBB un interneta vietne «Spiegel Online» ziņoja, ka šis izlūkdienests pēc savas iniciatīvas ir izspiegojis vairāku «Eiropas valstu un sabiedroto» vēstniecības un valdības.

Dienesta izspiegoto vidū ir arī ASV un Francijas amatpersonas. Spiegošana esot notikusi vairākus gadus līdz 2013.gada rudenim.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija, kurai ir uzdots izmeklēt ziņas par BND spiegošanu NSA labā, trešdienas vakarā ir saņēmusi šo jaunāko informāciju, un tā iztaujās BND aģentus nākamajā nedēļā, vēstīja mediji.

Reaģējot uz jaunākajiem paziņojumiem, Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss aicināja noteikt aģentūrai «stingrākus noteikumus».

«Mums ir jānodrošina, ka šie noteikumi tiek ievēroti,» viņš sacīja intervijā laikrakstam «Rheinische Post».

«Likuma vara un fundamentālās tiesības neapstājas pie Vācijas robežām,» piebilda ministrs.

Vācijā sašutumu izraisīja bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena 2013.gadā noplūdinātā informācija, ka NSA veikusi plašu interneta un telefonsakaru datu izspiegošanu, tostarp Vācijā.

Parādījās arī ziņas, ka BND ir palīdzējis NSA izspiegot politiskos un biznesa mērķus Eiropā, tai skaitā Francijas valdību, Eiropas Komisiju (EK) un lidmašīnu ražotāju «Airbus».

Skandāla rezultātā BND ievērojami ierobežoja sadarbību ar NSA.

Saistībā ar iespējamo Vācijas spiegošanu ASV labā izmeklēšanu jūnijā sāka Beļģija un Nīderlande.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu