Grieķijas parlaments izsaka uzticību Cipra valdībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunievēlētais Grieķijas parlaments ceturtdienas naktī izteica uzticību premjerministra Alekša Cipra valdībai.

Balsojumā parlamentā, kurā ir pavisam 300 deputātu, uzticību valdībai izteica 155 deputāti no abām valdošās koalīcijas partijām – Cipra partijas «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA) un nacionālistiskās partijas «Neatkarīgie grieķi» (ANEL).

Uzticības izteikšana dod valdībai likumīgu iespēju sākt darbību, jo tam bija nepieciešams parlamenta atbalsts.

Ciprs pirms divām nedēļām paziņoja, ka Grieķijai ir «ātri jāīsteno» ar starptautiskajiem aizdevējiem panāktās vienošanās noteikumi.

Tuvāko nedēļu laikā valdībai ir jāprezentē pensiju sistēmas reforma un jāīsteno nodokļu paaugstināšana.

Grieķijas jaunajam parlamentam būs arī jāpārskata šā gada budžets, ņemot vērā lauksaimniekiem paaugstinātos nodokļus.

Oktobra beigās aizdevēji izskatīs, vai Atēnas pilda vienošanās noteikumus. No tā būs atkarīga trīs miljardu eiro lielas aizdevuma daļas izsniegšana.

Ciprs septembrī pēc uzvaras parlamenta vēlēšanās izveidoja jaunu valdību, kas maz atšķiras no viņa iepriekšējās kreisās valdības sastāva.

Finanšu ministrs gan iepriekšējā, gan jaunajā Cipra valdībā ir kreisais ekonomists Eiklīds Cakalots.

Pēc šīs uzvaras Ciprs atkal izveidoja valdošo koalīciju ar nacionālistisko partiju «Neatkarīgie grieķi». Abas partijas bija izveidojušas šādu valdošo koalīciju arī pēc SYRIZA uzvaras parlamenta vēlēšanās janvārī, kad Ciprs pirmoreiz kļuva par premjerministru.

Ciprs par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu paziņoja un no amata atkāpās 20.augustā pēc tam, kad daļa parlamenta deputātu no SYRIZA nostājās pret premjerministru balsojumos par 86 miljardu eiro lielās starptautiskās palīdzības programmas apstiprināšanu un nepieciešamo reformu programmām, kas paredz būtisku izdevumu samazinājumu un nodokļu kāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu