«Krievu savienības» reklāma Latgali pielīdzina Krimai (355)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms vēlēšanām daudzi parasti sūdzas par milzīgajām partiju reklāmu kaudzēm savās pastkastēs, taču vēl jo vairāk sašutusi šoreiz ir daļa Latgales krievu sabiedrības. No nesen saņemtās «Krievu savienības» reklāmas viņi sapratuši, ka Latgalei tiek gatavots Krimas liktenis – proti, nonākšana Krievijas sastāvā.

Tatjanas Ždanokas vadītās Latvijas Krievu savienības Saeimas priekšvēlēšanu speciālizdevumā, kas veltīts īpaši Latgales vēlētājiem, uz vāka ir skaidri novilkta paralēle starp Krimu Ukrainā un Latgali Latvijā. Ideju, ka jāsadodas rokās ar Krimu, simbolizē foto, kur Latvijas Krievu savienības līdzpriekšēdētājs Miroslavs Mitrofanovs paraksta sadarbības līgumu ar Krievijas atbalstīto okupētās Krimas vadītāju Sergeju Aksjonovu. Turklāt Latvijas Krievu savienība dižojas, ka savā «oficiālā un bezierunu atbalstā» Krimai ir tādi vienīgie visā Eiropas Savienībā.

«Es domāju – nu kā tas viss var notikt pie mums! Kāpēc viņi uz turieni brauc?Viņus nedrīkst laist! Kādam viņus ir jāapstādina! Nu, es domāju, ka viņi ir Latvijas ienaidnieki! Mani pārņem šausmas, Un paskatieties , kas notiek tur, Austrumukrainā! Briesmīgas lietas! Es domāju, ne ukraiņi, ne krievi, kas tur dzīvo, es domāju, viņiem tā situācija šodien pavisam nepatīk. Tas karš briesmīgais, cilvēki bēg,» saka Latgales pensionāre Tatjana Titova, kura, saņēmusi laikrakstu, ziņoja par to medijiem. Viņa uzsver, ka pati ir krieviete, bet uzskata – Latvijas Krievu savienība speciāli provocē šeit Ukrainas asiņaino scenāriju

Krievu savienības aktīvisti, kas Daugavpilī dala aģitmateriālus, gan apgalvo, ka ideja esot pavisam cita. «Nekas tāds pie mums te Latvijā, Latgalē notikt nevar,» kameras priekšā saka Latvijas Krievu savienības atbalstītājs Nikolajs Harlamovs. Savukārt cits Krievu savienības atbalstītājs, Valērijs Oščenkovs, paziņoja: «Mēs pirmie esam jau pasnieguši roku Krimai tādēļ, lai nākotnē varētu noregulēt ekonomiskās attiecības, kad sankcijas pret Krieviju beigsies.»

«Dautkom» televīzijas ziņu diktore Irina Boļšakova, kura kandidē Krievu savienības sarakstā, kameras priekšā negribēja komentēt savas izjūtas par Krimai līdzīgas asinspirts provocēšanu Latvijā.

Toties Latvijas Krievu savienības vēlēšanu listes pirmais numurs Latgalē Jurijs Zaicevs līdzību ar Krimu uztur spēkā.

Ja varas partijas turpināšot nepiekrist krievu valodas tiesību palielināšanai un pilsonības nulles variantam, šejienes krievi pievienošoties Krievijai ar visu Latgales zemi.

«Bilde uz pirmo lappusi – tas ir piemērs, tas krieviski ir atgādinājums, ka tā var būt arī Latvijā,» teica Zaicevs. Uz jautājumu, vai viņu nebaida, ka arī Latvijā šādas provokācijas var novest līdz agresijai, Zaicevs paziņoja, ka «tas ir vēsturiskais process. Vajag baidīties ne tikai man, vajag baidīties arī tiem, kuri šobrīd ir nacionālā varā Rīgā. Valdībai vajag baidīties, vajag baidīties Saeimai. No kā? Baidīties, ka viena no Latvijas puses grib..var.. tāda situācija var būt, ka viena puse aizbrauc uz citu valsti vai, ka būs karš. Karš.»

Komentējot, vai te ir saskatāma mudināšana uz vardarbību, par ko pienāktos juridiska atbildība, Drošības policija gan liek noprast, ka pagaidām ne. Bet, izmantojot citu Eiropas valstu pieredzi, likumu izmaiņas atbildības pastiprināšanai valdībā tikšot iesniegtas jau tuvākajās dienās.

Komentāri (355)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu