Saslimušos bēgļus ievietos karantīnas zonā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai aizsargātu vietējos iedzīvotājus un citus patvēruma meklētājus, saslimušos bēgļus ievietos sava veida karantīnas zonā, šodien žurnālistiem pastāstīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, kura piedalījās darba grupas, kurai jāizstrādā Latvijas apstākļiem piemērota sistēma patvēruma meklētāju uzņemšanai, sēdē.

Patvēruma meklētājiem pēc ierašanās Latvijā būs jāveic veselības pārbaude. Ņemot vērā, ka patvēruma meklētājus plānots uzņemt nākamā gada sākumā, kad Latvijā vietējie iedzīvotāji slimo ar gripu, tad ir jārēķinās, ka bēgļi var saslimt ar tām slimībām, kas raksturīgas gan vietējiem, gan tādām slimībām, kas specifiskas ārzemniekiem.

Tie ārzemnieki, kuri būs pa ceļam uz Latviju sasirguši, tiks ievietoti nodalītās telpās vai ēkā, lai neaplipinātu citus

patvēruma meklētājus un vietējos iedzīvotājus. «Tā būtu sava veida karantīnas zona, lai šos cilvēkus izolētu un aizsargātu citus cilvēkus,» uzsvēra Zvidriņa.

Ārzemniekiem būs jānodrošina arī minimālā veselības pakalpojumu pakete, kad viņi būs ieguvuši bēgļa vai alternatīvo statusu un pametuši patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Muceniekos. Šādu paketi varētu segt veselības apdrošināšana. «Mēs esam pavērtējuši citu valstu pieredzi, un citas valstis iegādājas terminētu veselības apdrošināšanas polisi, lai nodrošinātu, ka pirmajā gadā ir iespējams vērsties pie ģimenes ārsta,» norādīja Zvidriņa.

Runājot par ģimenes ārstu kapacitāti bēgļu veselības aprūpē, Zvidriņa norādīja, ka

to varētu uzņemties tie ģimenes ārsti, kuriem nav pilnas noslodzes. Šajā ziņā gan būs jārēķinās ar papildu valodas barjeru,

kā arī bēgļiem vizītēs būs jāatvēl vairāk laika.

VM šodien vēl precizēs pēdējos aprēķinus, cik liels papildu finansējums būs nepieciešams bēgļu veselības aprūpei. Finansējuma aprēķini būs iekļauti rīt valdībā izskatāmajā plānā par to, kā tiks uzņemti un integrēti patvēruma meklētāji.

Jau ziņots, ka šodien uz pēdējo sēdi sanāca Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa, kurai jāizstrādā Latvijas apstākļiem piemērota sistēma patvēruma meklētāju uzņemšanai.

Jau rīt, 29.septembrī, darba grupas sagatavotais rīcības plāns patvērumu meklētāju uzņemšanai tiks prezentēts valdībā.

Vasarā nolūkā ieviest Latvijas apstākļiem piemērotu sistēmu patvēruma meklētāju uzņemšanai, kā arī bēgļa un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijai Latvijā tika izveidota starpinstitucionāla darba grupa.

Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padome nesen vienojās par 120 000 personu, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu divu gadu laikā. Šajā padomē netika lemts par pastāvīga mehānisma jeb kvotu ieviešanu.

Saskaņā ar padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu