Svētceļnieku drūzmā Saūda Arābijā 717 bojāgājušie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saūda Arābijā ceturtdien ikgadējā hadža (svētceļojuma) laikā izcēlās drūzma, kurā gājuši bojā vismaz 717 cilvēku un vismaz 863 cilvēki ir ievainoti, paziņoja amatpersonas.

Saūda Arābijas civilās aizsardzības dienests paziņoja, ka upuri ir dažādas valstiskās piederības un, visticamāk, turpinās pieaugt.

Traģēdija notika Minas pilsētā, kur gandrīz divi miljoni svētceļnieku piedalījās hadža pēdējā svarīgākajā rituālā. Vēl nav zināms, kas izraisīja šo drūzmu.

Irāna paziņoja, ka vismaz 43 tās pilsoņi ir gājuši bojā drūzmā, un apsūdzēja Saūda Arābiju par drošības kļūdām, kas izraisīja negadījumu.

Saūda Arābijas veselības ministrs Haleds al Falihs televīzijas kanālam «El-Ekhbariya» teica, ka pie drūzmas vainojami paši svētceļnieki, kas neievēroja varas iestāžu izklāstītos noteikumus.

«Daudzi svētceļnieki pārvietojās, neievērojot grafikus,» viņš teica un piebilda, ka gadījumā,

«ja svētceļnieki būtu ievērojuši instrukcijas, no tāda veida negadījuma izdotos izvairīties».

Ministrs solīja «ātru un caurskatāmu» izmeklēšanu par notikušo.

Vietējās slimnīcas pārstāvji teica, ka negadījums notika pie Džamarata tilta, kur notiek akmeņu mešana. Viena no svētceļnieku grupām devās prom no šīs vietas un sadūrās ar citu grupu, kas devās pretējā virzienā vai arī bija apmetusies pie tilta.

Svētceļnieki bija sapulcējušies Minā pie Mekas, lai mestu oļus uz vienu no trim sienām, kas reprezentē sātanu. Simboliskā «sātana nomētāšana ar akmeņiem» notiek hadža pēdējā dienā.

Pusotrs miljards musulmaņu visā pasaulē ceturtdien atzīmē «Eid al-Adha» (Upurēšanas svētkus), kas ir svarīgākie svētki islāma kalendārā.

Hadžs ir viens no pieciem islāma pīlāriem, un katram musulmanim tas jāveic vismaz reizi mūžā, ja viņš ir spējīgs to izdarīt.

Hadžu laikā agrāk bieži bija notikušas drūzmas un ugunsgrēki, bet pēdējo gadu laikā pēc drošības uzlabojumiem tie pārsvarā notika bez incidentiem.

Priekšdarbus šī gada hadžam aptumšoja traģēdija, kad

11.septembrī Mekas Lielajā mošejā nogāzās ceļamkrāns, izraisot 109 cilvēku nāvi.
2006.gada janvārī

drūzmā akmeņu mešanas rituāla laikā Minā

gāja bojā 364 svētceļnieki.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu