Sasvstarpējo aizdevumu platformas palīdz bankām mazināt izdevumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sasvstarpējo aizdevumu platformas zināmā mērā palīdz bankām mazināt izdevumus, sacīja «Bank M2M Europe» investīciju direktors Igors Smirnovs.

«Šīs [»peer to peer» jeb sasvstarpējo aizdevumu] platformas attīstās ļoti daudzās valstīs un aizņem mazā biznesa kreditēšanas nišu. Uzņēmumi par aizņēmumu ir gatavi maksāt arī 10%, ja vien šo aizņēmumu saņem un saņem ātrāk nekā bankās. Pašlaik mēs redzam, ka visi šie jaunie kreditēšanas kanāli, kuri sāka veidoties krīzes laikā – daži arī ātrāk –, pilnvērtīgi iekļaujas finanšu sistēmā. Turklāt arī ieguldījumu fondi un bankas ir gatavas daļēji savus aktīvus izvietot ar šādu kanālu starpniecību,» teica Smirnovs.

Tāpat viņš norādīja, ka sasvstarpējo aizdevumu platformas nav īslaicīgs projekts. «Nedomāju, ka tās pazudīs. Kas attiecas uz bankām, tad kopš krīzes regulatoru prasības pret tām tikai aug un aug. Savukārt šie jaunie finansēšanas kanāli pat kaut kādā mērā palīdz bankām un samazina to izdevumus. Bankai 50 tūkstošu eiro aizdevuma analīze aizņem aptuveni tikpat laika, cik viena miljona eiro aizdevuma analīze, un tikai nedaudz mazāk laika, kāds nepieciešams piecu vai desmit miljonu eiro aizņēmuma analīzei. Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka mazie aizņēmumi, ja attiecinām izdevumus pret ieņēmumiem, bankām nedod tādu efektivitāti. Savukārt, ja kā starpnieki tiek izmantoti šādi kanāli, pieeja tirgum tiek saglabāta, bet paša izdevumi ir mazāki,» klāstīja Smirnovs.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka revolūcija nav gaidāma un ne bankas, ne arī šīs jaunās aizdevumu platformas netiks slēgtas. «Tirgū tiks atrasts līdzsvars un dabīga robeža starp tiem, kuri kreditējas bankās un kuri aizdevumu platformās. Tādēļ arī domāju, ka šie jaunie finanšu kanāli – tas ir jauns pastāvīgs mūsu finanšu sistēmas dalībnieks,» sacīja Smirnovs.

Viņš piebilda - nedrīkst aizmirst arī to, ka šie jaunie finansēšanas kanāli nav radušies tikai krīzes dēļ, bet tie ir radušies un pašlaik ļoti strauji attīstās tādēļ, ka jaunu līmeni ir sasniegušas informācijas tehnoloģijas. «Pašlaik internetā nav nekādu problēmu satikties tiem, kuri grib aizņemties, ar tiem, kuriem ir brīvi līdzekļi, kurus aizdot. Ja šim procesam mākslīgi netiks likti sprunguļi riteņos, tas attīstīsies un papildinās finanšu sistēmu,» teica Smirnovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu