ES sola neiesaistīties debatēs par Skotijas neatkarības referendumu (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andy Buchanan / AFP

Eiropas Savienība (ES) pirmdien solījusi neiesaistīties debatēs par Skotijas neatkarības referendumu, kas notiks 18.septembrī.

Tuvojoties šim datumam, pieņemas spēkā diskusijas par Skotijas nākotni ES, ja skoti izlems atdalīties no Lielbritānijas.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu februārī sadusmoja skotu nacionālistus, brīdinot, ka neatkarīgai Skotijai būtu «sarežģīti, ja ne pat neiespējami» kļūt par ES dalībvalsti.

Savukārt EK oficiālā pārstāve Pia Hansena pirmdien atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, kas notiks, ja Skotijas vēlētāji referendumā nobalsos par neatkarību.

«Eiropas Komisija ļoti respektē šo demokrātisko procesu un atgādina, ka skotu un britu pilsoņi ir tie, kas izlems Skotijas nākotni,» norādīja Hansena, piebilstot, ka komisija šobrīd neuzskata par vajadzīgu iejaukties šajā procesā.

«Tādēļ es tagad neieslīgšu detaļās par to, ko mēs jau esam ļoti, ļoti skaidri raksturojuši un paskaidrojuši agrāk,» paziņoja EK pārstāve.

LETA jau ziņoja, ka Skotijas neatkarības atbalstītāji jaunākajā sabiedriskās domas aptaujā pirmo reizi guvuši pārsvaru pār neatkarības pretiniekiem.

Pētījumu centra «YouGov» aptaujā, kas veikta pēc «Sunday Times» pasūtījuma, par Skotijas atdalīšanos iestājušies 51% respondentu, bet 49% aptaujāto solījuši balsot pret neatkarību. Šajos rezultātos nav ņemti vērā neizlēmušie vēlētāji.

Lai gan 2% starpība nepārsniedz kļūdas robežu, tomēr šie rezultāti neilgi pirms 18.septembra balsojuma dod jaunas cerības Skotijas premjerministra Aleksa Salmonda Skotu Nacionālajai partijai (SNP).

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu