Moldovā demonstranti sola jaunus masu protestus

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Demonstranti Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā paziņojuši, ka svētdien gatavojas sarīkot jaunu masu protesta akciju pret korupciju.

Pagājušajā nedēļā Kišiņevā sapulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku, kas pieprasīja valsts prezidenta atkāpšanos un ārkārtas parlamenta vēlēšanas ne vēlāk kā 2016.gada martā.

Demonstranti pilsētas centrālajā laukumā uzcēluši simtiem telšu un sola, ka neies projām, kamēr netiks sodīti vainīgie lietā par miljarda eiro pazušanu no Moldovas bankām.

Moldovas premjerministrs Valeru Strelecs paziņojis, ka valdība ir atvērta sarunām ar aktīvistiem, taču atteicies atkāpties no amata, norādot, ka tas destabilizētu valsti.

«Mēs esam gatavi apspriest visus protestētāju jautājumus un prasības, izņemot kabineta atkāpšanos,» paziņoja Strelecs.

«Pārāk daudz spēku ir ieinteresēti situācijas destabilizēšanā, lai novērstu valsti no tās Eiropas integrācijas kursa,» protestu kustības līderim sacīja premjers.

Jau vēstīts, ka protesti Moldovā izraisījās, gaismā nākot faktiem par vērienīgu afēru, kuras rezultātā no valsts mistiskā ceļā izvests teju miljards eiro, kas ir aptuveni 10% no Moldovas IKP. Medijos šī krāpšana jau nodēvēta par «gadsimta blēdību».

Milzīgā naudas summa pazuda pirms parlamenta vēlēšanām novembrī. Tas bija smags trieciens Eiropas nabadzīgākajai valstij, izraisot nacionālās valūtas devalvāciju un strauju inflācijas kāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu