ES un ASV vienojas par datu aizsardzību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienība (ES) un ASV otrdien panāca vienošanos datu aizsardzības jomā, kas ļaus ES pilsoņiem vērsties tiesā par viņu personīgās informācijas nepiemērotu izmantošanu ASV, paziņoja ES.

Vienošanās attiecas uz personīgu informāciju, kas nodota likumsargāšanas mērķiem, un ir panākta pēc četrus gadus ilgām sarunām, kurās izpaudās ES bažas par ziņām, ka ASV veikušas liela mēroga izspiegošanu.

Vienošanās arī palīdz bruģēt ceļu uz ES plāniem vākt ES aviopasažieru datus, ko ir pieprasījušas ASV pēc gadiem ilgām domstarpībām par to, kā aizsargāt personīgo informāciju cīņā pret terorismu un nopietno noziedzību.

«Kad šī vienošanās būs spēkā, tā garantēs augstu aizsardzības līmeni visiem personas datiem, kad tie tiks pārsūtīti starp likumsargājošajām iestādēm abpus Atlantijas okeānam,» paziņoja ES tieslietu komisāre Vera Jourova.

«Tas īpaši garantēs, ka visiem ASV pilsoņiem ir tiesības īstenot savas datu aizsardzības tiesības ASV tiesās,» teica komisāre.

Viņa nosauca šo vienošanos par «svarīgu soli», «lai atjaunotu uzticību ES-ASV datu plūsmās».

Lai šī vienošanās kļūtu īstenojama, tā vēl ir jāparaksta ASV Kongresam.

Vienošanās ļaus ES pilsoņiem pieprasīt kompensāciju ASV tiesās, ja viņu personas dati, kurus viņu mītnes valstis nodevušas ASV aģentūrām likumsargāšanas mērķu vārdā, vēlāk tikuši izpausti, pērn paziņoja ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders.

Eiropā, kur vēl atceras fašistisko un komunistisko diktatūru veikto pilsoņu izspiegošanu, galvenās bažas ir par spiedienu, ko Vašingtona izdara uz lielajām ASV kompānijām, lai tās uz nacionālās drošības pamata nodotu personas datus, tostarp ES pilsoņu personas datus.

Eiropas bažas tālāk pastiprinājās pēc tam, kad bijušais ASV izlūkdienestu līgumdarbinieks Edvards Snoudens 2013.gadā publiskoja pierādījumus par plašām ASV izspiegošanas operācijām gan pret ienaidniekiem, gan pret draugiem, tostarp ES valstīm.

Jourova pauda cerību, ka ES un ASV drīz vienosies pastiprināt 2001.gada brīvprātīgo vienošanos «Safe Harbour» («Drošs patvērums»), kurai jānodrošina, lai ASV kompānijas ievērotu ES normas par personas datu komerciālu izmantošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu