ES institūcijas aizdomās par cilvēku kontrabandu tur 30 000 cilvēku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas varas iestādes paziņojušas, ka to lielākā prioritāte pašlaik ir cīņa pret cilvēku kontrabandā aizdomās turētajiem, kuru skaits tiek lēsts ap 30 tūkstošiem.

Amatpersonas paziņojušas, ka

miljardiem eiro vērtais bizness izmanto izmisumu, ko jūt arvien vairāk cilvēku, kas bēg no kara un nabadzības

tādās vietās kā Sīrija, Afganistāna, Eritreja un Somālija.

Kontrabandisti pieder neierobežotiem tīkliem, kas izmanto sociālos medijus, labi organizētus maršrutus un bezsirdīgas taktikas, lai bēgļus un migrantus nogādātu Eiropā.

Tas noved pie tādiem gadījumiem kā trīsgadīgā sīriešu puisēna Ajlana Kurdi nāve un 71 migranta nosmakšana kravas automašīnā uz maģistrāles Austrijā. Puisēna mirstīgās atliekas tika izskalotas Turcijas krastos pēc tam, kad kontrabandistu kuģis, kurā viņš kopā ar ģimeni vēlējās nokļūt Grieķijā, nogrima Egejas jūrā. 71 migrants, visticamāk no Sīrijas, tika atrasts miris nelielā kravas automašīnā, kas bija pamesta uz Austrijas automaģistrāles.

«Protams, ka tā ir augstākās prioritātes lieta ne tikai «Europol», bet arī visām dalībvalstīm,» teica Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūras organizētās noziedzības izmeklēšanas nodaļas vadītājs Roberts Črepinko.

«Ja runājam par visa veida nelegālo migrāciju Eiropā, ne tikai, koncentrējamies uz Vidusjūru,

aizdomās turēto skaits ir 30 tūkstoši,»

viņš sacīja.

Jūlijā ES sāka jaunu jūras spēku misiju pret cilvēku kontrabandistiem, kas tika sākta ar izlūkošanas informācijas ievākšanas posmu pirms tiek gatavota militāra darbība pret kontrabandistu kuģiem, kas galvenokārt dodas prom no Lībijas krastiem.

Jūras spēku misija un «Europol» ir paziņojuši, ka caur biroju Sicīlijā sadarbojas, lai identificētu un likvidētu kontrabandistu tīklus, kas migrantus nogādā pāri Vidusjūrai.

Črepinko piebilda, ka «Europol» tuvākajā laikā atklās nodaļu Grieķijas pilsētā Pirejā, lai vērstos pret cilvēku kontrabandu no Turcijas.

Tomēr tikai 3000 jeb 10% no aizdomās par cilvēku kontrabandu Eiropā turētajiem ir iesaistīti cilvēku transportēšanā pār Vidusjūru,

tādēļ «Europol» operācija vēršas arī pret citiem maršrutiem, tostarp arvien vairāk izmantoto no Rietumbalkāniem Ungārijā.

Pašlaik noziedzīgajiem grupējumiem

migrantu kontrabanda kopā ar cilvēku kontrabandu seksuālai un darbaspēka ekspluatēšanai ir ienesīgāka par ieroču un narkotiku tirdzniecību,

liecina ES robežsardzes kontroles aģentūra «Frontex».

«Tas, iespējams, ir visienesīgākais no visiem biznesiem,» norādīja «Frontex» preses pārstāve Izabella Kūpere.

Kontrabandisti arvien vairāk izmanto «Facebook» un citas sociālās saziņas vietnes, lai reklamētu savus pakalpojumus, runātu par cenām un organizētu ceļojumu vietas un laikus migrantiem, liecina amatpersonu sniegtā informācija.

Izmeklēšanas ir sarežģītas, un Črepinko teica, ka

kontrabandisti ir dažādas valstiskās piederības un reliģiju, kas apvienojas, kad ir biznesa iespējas.

Viņš minēja piemēru, kad iespējama 16 cilvēku veidota banda tika izjaukta Grieķijā, aizturot divus Rumānijas, divus Ēģiptes, divus Pakistānas, septiņus Sīrijas, vienu Indijas, vienu Filipīnu un vienu Irākas pilsoni.

Tiek uzskatīts, ka banda galvenokārt kontrabandas ceļā pār jūru, gaisu un sauszemi uz Grieķiju no Turcijas veda Sīrijas pilsoņus, sniedzot migrantiem viltotus dokumentus. Aplēses liecina, ka dažu mēnešu darbības laikā viņi nopelnījuši 7,5 miljonus eiro.

Atsevišķā operācijā Turcijas varas iestādes ir aizturējušas četrus iespējamos cilvēku kontrabandistus, kas visi ir Sīrijas pilsoņi. Viņi tiek turēti aizdomās par 12 Sīrijas migrantu, tostarp trīsgadīgā Ajlana, nāvi.

Eiropas varas iestāžu uzdevumu vēl vairāk sarežģī maršrutu, kas tiek izmantots izmisušo bēgļu un migrantu pārvadāšanai, tīkls.

«Frontex» atklāja Eritrejas pilsoņu vadītu tīklu, kas stiepās no Eritrejas līdz Lībijai caur Sudānu un uz Eiropu. Bet daudzi citi maršruti iet caru Ganu, Burkinafaso un Nigēru.

ES amatpersonas pauž cerību, ka izdosies vienoties ar Āfrikas līderiem par kontrabandas tīklu apkarošanu,

kad novembrī Maltā būs būtisks ES un Āfrikas samits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu