Lielākā Grieķijas opozīcijas partija nespēj izveidot valdību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas lielākā opozīcijas partija nav spējusi izveidot valdību pēc tam, kad ceturtdien par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Aleksis Ciprs.

Opozīcijā esošās labēji centriskās partijas «Jaunā demokrātija» līderis Evangels Meimarakis trīs dienu laikā nespēja izveidot jaunu valdību un tagad to mēģinās darīt trešā lielāka parlamenta frakcija «Tautas vienotība», kas izveidojās, no Cipra pārstāvētās valdošās partijas «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA) atšķeļoties daļai deputātu, kuri iebilda pret vienošanās ar aizdevējiem nosacījumiem.

Tiek prognozēts, ka nevienai partijai neizdosies izveidot jaunu valdību, un 20.septembrī varētu tikt rīkotas parlamenta pirmstermiņa velēšanas.

Atzīstot, ka nav izredzu izveidot valdību, «Tautas vienotība» parlamenta frakcijas līderis Dimitris Stratulis paziņoja,ka frakcija izmantot trīs mandātā paredzētās dienas. Tas tiks darīts, lai ar citām partijām diskutētu par politiskajiem notikumiem viņš sacīja televīzijai «Mega».

Grieķijas likumi paredz, ka katrai no trīs parlamantā pārstāvētajām lielākajām partijām ir trīs dienas, lai atrastu koalīcijas partnerus. Ja to neizdodas īstenot, prezidents sasauc partijas līderu sanāksmi, lai vēlreiz mēģinātu izveidot valdību. Ja to neizdosies izdarīt Grieķijā būs jāieceļ pagaidu valdība.

Jau ziņots, ka Ciprs ceturtdien oficiāli paziņoja par savu atkāpšanos no amata un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu pēc tam, kad viņš panāca trešo plašo starptautiskā aizdevuma programmu.

Eiro zonas finanšu ministri trešdien oficiāli apstiprināja pirmā maksājuma 23 miljardu eiro apmērā piešķiršanu Grieķijai no 86 miljardu eiro lielā trešā starptautiskā aizdevuma. Saistībā ar to Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM) nekavējoties piešķīra Grieķijai 13 miljardus eiro budžeta finansēšanai un parāda apkalpošanai. Vēl desmit miljardi eiro ir atlikti Grieķijas banku rekapitalizācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu