Mamikins un Ždanoka atzinīgi vērtē Baltkrievijas lēmumu atbrīvot politieslodzītos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Andrejs Mamikins (S), Iveta Grigule (ZZS) un Tatjana Ždanoka atzinīgi vērtē Baltkrievijas lēmumu atbrīvot politieslodzītos, norādot, ka tas uzlabos Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas attiecības.

Vaicāts par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko lēmumu apžēlot vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, Mamikins, kurš ir arī EP priekšsēdētāja vietnieks delegācijā attiecībām ar Baltkrieviju, sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka prezidenta lēmums jāuztver kā iespēja attīstīt ES un Baltkrievijas attiecības. «Faktiski var sacīt, ka Lukašenko ar šādu lēmumu parādījis, ka ir ļoti ieinteresēts dialoga uzturēšanā ar ES,» sacīja Mamikins. Kā iemeslu šādam Lukašenko solim deputāts minēja iespējamo spiedienu no ES puses, kā arī EP neseno delegācijas vizīti valstī.

«Lūkojoties arī no paša Lukašenko pozīcijām, šie cilvēki neapdraud viņu kā prezidentu. Viņi pat nav opozīcijā, tie ir cilvēki ar ļoti sliktu veselības stāvokli. Pat ja viņi ir vainīgi, es tagad gan nekomentēšu tiesas lēmumus, viņi ar savu veselību ir daudz samaksājuši,» piebilda Mamikins.

Savukārt Grigule, kura delegācijā darbojas kā locekle, aģentūrai LETA izteica pieņēmumu, ka Lukašenko solis skaidrojams ar 11.oktobrī plānotajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, taču vienlaikus viņa norādīja, ka tas ir arī Baltkrievijas žests, izrādot gatavību uzlabot attiecības ar ES. «Mums jau tagad bija labas attiecības, un es domāju, ka tās tikai uzlabosies,» pārliecinoši pauda deputāte.

Tikmēr Ždanoka, kura delegācijā darbojas kā aizstājēja, atzina, ka par Lukašenko lēmumu nebija informēta, taču pauda, ka prezidenta lēmums visdrīzāk saistīts ar principiem.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijas prezidents Lukašenko apžēlojis vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, sestdien pavēstīja viņa administrācija. Brīvībā jau iznācis opozīcijas politiķis bijušais prezidenta amata kandidāts Nikolajs Statkevičs. Viņš tika arestēts pēc protestiem, kas Minskā izcēlās prezidenta vēlēšanu dienā 2010.gada 19.decembrī. Statkevičs tika apsūdzēts masu nekārtību organizēšanā un notiesāts uz sešarpus gadiem cietumā.

Paziņojumā, kas izplatīts naktī uz svētdienu, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni un Eiropas Komisijas kaimiņattiecību politikas komisārs Johanness Hāns Baltkrievijā notikušo politieslodzīto atbrīvošanu nodēvēja par «ilgi gaidītu soli uz priekšu». ES amatpersonas arī pauda cerību, ka Baltkrievija atcels visus ierobežojumus atbrīvoto pilsonisko un politisko tiesību izpausmēm.

«Šodien notikusī atbrīvošana ir būtisks progress centienos, kas ir vērsti uz ES un Baltkrievijas attiecību uzlabošanu,» teikts paziņojumā. «Vadoties pēc humānisma principiem», Lukašenoko apžēlojis arī baltkrievu anarhistus Igoru Oļiņeviču, Nikolaju Dedoku, Jevgēņiju Vasikoviču un Artjomu Prokopenko, kuriem bija piespriesti smagi cietumsodi, paziņoja prezidenta preses dienests.

Dedoks un Oļiņevičs tika notiesāti par 2010.gada augustā notikušo uzbrukumu Krievijas vēstniecībai. No ieslodzījuma atbrīvots arī Jurijs Rubcovs - cienījama vecuma šoferis no Gomeļas, kurš sev uz krūtīm bija uztetovējis uzrakstu «Lukašnko, ej prom». Politieslodzīto atbrīvošanu bija pieprasījušas ES un ASV, izvirzot to kā nosacījumu attiecību uzlabošanai un gaidāmo Baltkrievijas vēlēšanu atzīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu