Ikdienā uzņemot pārtiku, kura satur daudz piesātinātu tauku un cukuru, kā arī E vielas, tās gadiem uzkrājas mūsu organismā un sāk parādīties dažādi iekaisumu procesi, kā arī bieži tiek novērots paaugstināts asinsspiediens, lipoģenēze (gremošanas traktā uzsūkušos tauku pārveidošanās rezerves taukos) un dislipidēmija (tauku vielmaiņas traucējumi), aptaukošanās, kā arī rodas insulīna rezistence.
Īpaša uzmanība būtu jāpievērš krāsvielām.
Zinot to, ka bērniem šis našķis ļoti garšo, it sevišķi saldējumi ar dažādām garšām, jāseko līdz saldējumu sastāvam, cik dabiski tie ir, jo, lai gan tie satur krējumu un pienu, tomēr ražotāji pievieno dažādas krāsvielas, kuras nelabvēlīgi ietekmē organismu. Novēroju saldējumiem krāsvielu E120 jeb karmīnskābi. Šī pārtikas krāsviela ir atļauta, bet jābūt piesardzīgiem, īpaši bērnu uzturā, jo tai piemīt kancerogēnas īpašības, iespējama astmas, nātrenes attīstība.
Novēroju, ka karameļu saldējumiem pievieno krāsvielu E150c jeb amonija karameli. Cilvēkiem ar astmu, lietojot šādus saldējumus, jābūt piesardzīgiem.
Ražotāji saldējuma sastāvam pievieno stabilizatorus. Visbiežāk baltās akācijas sveķus, guāra sveķus, karaginānu. Šis trijnieks atrodas ļoti daudzos saldējumos, taču pētījumi liecina, ka
guāra sveķiem ir blakusparādības un tie var radīt gāzu uzkrāšanos, izraisīt vēdera krampjus, nelabumu, gāzes, caureju,
tāpēc pacientiem ar jutīgu gremošanas sistēmu vai zarnu problēmām vajadzētu izvairīties no guāra sveķu saturošas pārtikas lietošanas uzturā.
Karagināns un baltās akācijas sveķi nav kaitīgi, bet jābūt uzmanīgiem, ja ir gremošanas trakta problēmas vai arī problēmas ar kuņģi. Īpaši piesardzīgiem jābūt bērniem, lietojot šādu E vielu savā uzturā.
Cik daudz saldējuma vienā reizē varētu apēst, lai to varētu uzskatīt par veselīgu daudzumu?
Es uzskatu, ka, divas reizes nedēļā apēdot saldējumu, nekādu ļaunumu veselībai tas nenodarīs. Vienā reizē vairāk par vienu saldējumu vai aptuveni 100 gramiem nevajadzētu uzņemt, ar piebildi, ja saldējumu veidos dabiskas sastāvdaļas.
Vislabāk būs, ja cilvēks saldējumu gatavos pats!
Mājās gatavota saldējuma priekšrocība ir tā, ka tad cilvēks zinās, ka visas pievienotās sastāvdaļas, piemēram, saldais krējums, piens, cukurs, (garšu dažādošanai var izmantot ogas, kafiju, kakao pulveri u.c. vielas), ir dabīgas un veselīgas.
Taču vēl aizvien saldējums paliek «grēcīgs» našķis, ar kuru nevajadzētu aizrauties ikdienā!