Senioru piketā par pensiju indeksāciju pulcējas ap 100 dalībnieku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Nauris Garkaklis/TVNET

Šodien Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) rīkotajā piketā pie Saeimas par lielāku pensiju indeksāciju jau šoruden pulcējās ap 100 dalībnieku. LPF vadītājs un Saeimas deputāts Andris Siliņš Saeimai iesniedza vairāk nekā 70 000 savākto parakstu par palielinātu pensiju indeksāciju un valsts veselības apdrošināšanas sistēmas izveidi senioriem.

Sākotnēji ap plkst.10 pie Saeimas bija ap 40 dalībnieku, bet pusstundas laikā to skaits vairāk nekā dubultojās.

Aprunāties pie pensionāriem iznāca Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Amatpersonas pauda izpratni par to, ka pensionāriem ir tiesības uz cilvēka cienīgai dzīvei atbilstošiem apstākļiem.

Vairāki pensionāri gan nevarēja saklausīt politiķu sacīto, mudinot nodrošināt mikrofonu.

Pensionāri Mūrniecei un Barčai uzdeva daudz jautājumu, dažkārt paceļot balss toni un paužot neapmierinātību par mazajām pensijām un to, ka valsts nav spējusi atrast līdzekļus to palielināšanai.

Ēka ir norobežota, sanākušos uzrauga policisti. Pikets norisinās mierīgi, dažiem no dalībniekiem rokās ir plakāti

ar uzrakstiem «Kāpēc, maksājot vienādus nodokļus, bet pensionējoties krīzes gados, pensija jāsaņem par 30% mazāka?», «Pensionāru problēmas būs atrisinātas, tikai viņiem nomirstot. Nav pensionāru, nav problēmu!», «Ogres pensionāri vēlas būt paēduši, veselāki un bez parādiem par apkuri», «Mēs gribam ēst un dzīvot siltumā!» un citi.

Ieradušies pensionāri ne tikai no Rīgas, bet arī no Ogres, Kokneses un Ventspils.

Sanākušie labprāt sarunājas ar daudzajiem mediju pārstāvjiem, emocionāli stāstot par mazajām pensijām, ko saņem. Ivars no Rīgas žurnālistiem sacīja, ka atnācis cīnīties nevis par sevi un pārējiem pensionāriem, bet par to, lai nākamajām paaudzēm būtu labāka nākotne.

Tūkstošiem pensionāru ir parakstījušies par Labklājības ministrijas (LM) virzītajiem grozījumiem likumā par pensijām, kas paredz veikt pensiju indeksāciju palielinātā apmērā, ņemot vērā 50% no algas pieauguma tautsaimniecībā, kas ir uz pusi vairāk nekā pašlaik.

Tāpat federācija iestājas par senioru valsts veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu līdz Latvijas valsts simtgadei 2018.gadā, kas ļautu pensionāriem pilnvērtīgi rūpēties par savu veselību.

LPF informēja, ka parakstu veidlapas tika izsūtītas pensionāru organizācijām un pilsētu un novadu pašvaldībām. Parakstīties aicinātas tika arī tās personas, kuras vēl nav sasniegušas pensijas vecumu.

LM izstrādātos grozījumus bija iecerēts skatīt 2016.gada budžeta veidošanas laikā un tūlītēja koalīcijas atbalsta priekšlikumiem nebija.

Pie Saeimas, Jēkaba laukumā un Jēkaba ielā 11, Latvijas Pensionāru federācija rīko arī piketu un tas likuma noteiktajā kārtībā pieteikts Rīgas domē, pastāstīja domes pārstāvis Uģis Vidauskis. Tas plānots no plkst.10 līdz 11.30. Kā mērķis norādīts «Latvijas pensionāru parakstu vākšanas akcijas rezultātu iesniegšana Saeimā». Plānots, ka pasākumā piedalīsies 150 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu