Lietuva aicina Latviju piedalīties Visaginas AES projekta starpposma kompānijā (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs informējis Latvijas ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski par savas valsts apņemšanos turpināt «ekonomiski lietderīgāku» jaunas kodolspēkstacijas projekta attīstību, ceturtdien vēsta Lietuvas Radio un televīzijas ziņu portāls «Lrt.lt», atsaucoties uz Enerģētikas ministrijas paziņojumu.

Vienlaikus viņš norādījis, ka iecerētā projekta starpposma kompānija var būt efektīva «vienīgi tad, ja tās dibināšanā un darbībā piedalītos vairākums partneru».

Kā ziņots, dienu iepriekš Lietuvas Enerģētikas ministrija ar Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta stratēģisko investoru - Japānas kompāniju «Hitachi» - parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz izveidot projekta starpposma kompāniju. Ministrija solīja ar šo plānu un tā īstenošanas gaitu sīki iepazīstināt reģionālās partneres - Latviju un Igauniju.

«Latvijas ekonomikas ministram nodevu informāciju, ka līdz septembra vidum paredzēts izstrādāt detalizētu projekta starpposma kompānijas izveides plānu, kurā būs aprakstīta šīs kompānijas struktūra un funkcijas. Starpposma kompāniju mēs uzskatām par vispiemērotāko variantu, kas ļautu atrisināt līdz šim parādījušos jautājumus un atvieglotu diskusijas ar Lietuvas valdību. Tādējādi reģionālajiem investoriem tiktu garantēti vienlīdzīgi nosacījumi, risinot īpašus jautājumus, kas saistīti ar projekta realizēšanu, un tiktu arī atvieglināta citu projekta sagatavošanas darbu veikšana. Taču starpposma kompānija var būt efektīva vienīgi tad, ja tās dibināšanā un darbībā piedalītos vairākums partneru,» paziņojis ministrs.

Neverovičs Latvijā arī apmeklējis Inčukalna pazemes gāzes krātuvi.

Vizītes laikā Lietuvas ministrs atgādinājis, ka Klaipēdā topošā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa jaudas Latvijas un Igaunijas uzņēmumiem būs pieejamas ar tādiem pašiem noteikumiem kā Lietuvas uzņēmumiem. Viņš aicinājis Latvijas uzņēmumus rezervēt jaudas, izmantojot iepriekšējas gada tilpuma pasūtīšanas procedūru vai iespēju pasūtīt sašķidrināto dabasgāzi visu gadu, jo tas ļautu gūt izdevīgumu no sezonālajām cenām, izmantojot Inčukalna krātuvi.

Neverovičs uzsvēris, ka brīva piekļuve Inčukalna pazemes gāzes krātuves jaudām Lietuvai ir ļoti svarīga. Lietuvas tirgus dalībniekiem tas palīdzētu, gan piegāžu drošības nolūkā veidojot rezerves, gan lai efektīvāk izmantotu Klaipēdas termināli.

«Mūsu atbalsts Inčukalna projektam balstās uz nosacījumu, ka šis projekts tiks regulēts nediskriminējošā veidā saskaņā ar trešās puses pieeju un ka tāda piekļuve gāzes glabāšanas jaudām tiks nodrošināta pēc iespējas drīzāk un atbildīs Eiropas Savienības Trešās enerģētikas paketes prasībām. Mēs atbalstām Inčiukalna projektu saskaņā ar abpusējības principu un ceram uz Latvijas ieguldījumu gāzesvada būvē starp Lietuvu un Poliju un Klaipēdas-Ķiemēnu gāzes cauruļvadu jaudas paplašināšanas projektā,» paziņojis Lietuvas enerģētikas ministrs.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu