Traģēdija virs Ukrainas (Papildināts līdz plkst.8) (1088)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virs Ukrainas austrumiem, kur notiek karadarbība starp valdības spēkiem un Krievijas atbalstītiem teroristiem, 17.jūlijā notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna. Gājuši bojā 298 cilvēki. Lidmašīnai trāpīts, kad tā lidojusi 10 km augstumā. Uz zemes atlūzas atrodamas vismaz 15 km plašā teritorijā. Kaujinieki jau iepriekš bija notriekuši Ukrainas armijas lidmašīnas šajā reģionā. 18.jūlijā sasaukta ANO Drošības padomes ārkārtas sēde par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

07:41 Notriektajā lidmašīnā bija 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Starp pasažieriem bija trīs zīdaiņi. Lidmašīnā visplašāk pārstāvētā valsts bija Nīderlande ar 154 tās pilsoņiem. Tajā bija arī 43 Malaizijas pilsoņi, ieskaitot visus apkalpes locekļus un divus zīdaiņus, un 27 Austrālijas pilsoņi, 12 Indonēzijas pilsoņi, tai skaitā viens zīdainis, deviņi Lielbritānijas, četri Vācijas, trīs Filipīnu un viens Kanādas pilsonis. Aviokompānija ziņo, ka četri pasažieri bija Beļģijas pilsoņi, bet saskaņā ar Beļģijas ārlietu ministra teikto lidmašīnā bijuši pieci šīs valsts pilsoņi. 41 pasažiera pilsonība vēl nav apstiprināta.

07:38 Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas vakarā paziņoja, ka Ukraina ir atbildīga par pasažieru lidmašīnas katastrofu.

«Valsts, virs kuras teritorijas tas notika, neapšaubāmi ir atbildīga par šo šausmīgo traģēdiju.

Šī traģēdija nenotiktu, ja šajā zemē būtu miers, ja nebūtu atjaunotas kaujas darbības Ukrainas dienvidaustrumos,» Putins sacīja ekonomiskiem jautājumiem veltītā apspriedē, kuru viņš ierosināja sākt ar klusuma brīdi, pieminot katastrofas upurus.

07:18 ASV prezidents brīdinājis Ukrainas prezidentu Petro Porošenko brīdināja, ka šīs katastrofas pierādījumus nedrīkst izvest no Ukrainas, kamēr nav notikusi «pamatīga un caurskatāma» izmeklēšana. Obama arī apliecināja Porošenko, ka ASV eksperti «nekavējoties piedāvās visu iespējamo palīdzību» lidmašīnas katastrofas cēloņu izmeklēšanai.

07:11 Obama telefonsarunā ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti izteica līdzjūtību par Nīderlandes pilsoņu tragisko nāvi. Viņš sacīja Ritem, ka «Savienotās Valstis ir gatavas nekavējoties palīdzēt, lai atbalstītu tūlītēju, pilnīgu, ticamu un netraucētu starptautisku izmeklēšanu».

«[ASV] prezidents un [Nīderlandes] premjerministrs bija vienisprātis, ka ir vajadzīgs nodrošināt starptautiskiem izmeklētājiem tūlītēju pieeju incidenta vietai, lai atvieglotu mirstīgo atlieku atrašanu un veiktu pamatīgu izmeklēšanu,» teikts Baltā nama paziņojumā par šo sarunu.

03:01 Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņoja, ka kopš ceturtdienas karš ir izplatījies ārpus Ukrainas teritorijas. «Šodien teroristi ar vienu šāvienu nogalināja gandrīz 300 cilvēkus. Viņu vidū ir bērni, sievietes, daudzu valstu pilsoņi. Ukrainas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm un tuviniekiem. Ukraina sēro kopā ar jums,» sacīja Porošenko.

02:03 ASV Baltais nams piektdien paziņoja, ka pierādījumi no notriektās civilās «Malaysia Airlines» lidmašīnas katastrofas vietas nedrīkst tikt aizvākti pirms «rūpīgas un caurskatāmas» izmeklēšanas veikšanas.

01:12 Vairākas stundas pēc «Malaysian Airlines» pasažieru lidmašīnas notriekšanas virs Austrumukrainas ANO paziņoja, ka piektdien, 18.jūlijā, notiks ANO Drošības padomes ārkārtas sēde par Ukrainas krīzi.

01:08 «Malaysian Airlines» lidmašīnas katastrofā nogalināti 298 cilvēki, 154 no viņiem nīderlandieši. «Lidmašīnā atradās 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi,» žurnālistiem preses konferencē Šipholas lidostā paziņoja «Malaysian Airlines» viceprezidents Huibs Gorters. Kopumā lidmašīnā atradās deviņu pasaules valstu pilsoņi. Vēl upuru vidū ir 23 malaizieši, 11 indonēzieši, šeši briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši un kanādietis. Gorters norādīja, ka 47 pasažieru nacionalitāte pagaidām nav apstiprināta.

00:37 Aģentūra AP citē Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš izteicies, ka «lāča tiesa» atbildības par notikušo jāuzņemas Ukrainai. Putins teica: «Šī traģēdija nebūtu notikusi, ja šajā ziemā būtu bijis miers, ja valsts austrumos nenotiktu militārās akcijas.»

00:35 Nīderlandes ārlietu ministrs preses konferencē akcentē, ka glābējiem ir jābūt «netraucētai piekļuvei» katastrofas vietai

00:30 «Malaysian Airlines» vadītāji: caurskatot pasažieru sarakstus, esam ārkārtīgi rūpīgi, pārliecinoties, lai saraksts būtu 100% precīzs, pirms publiskojam ar reisu lidojušo vārdus.

00:05 Bojāgājušo valstspiederība. Kā vēstī preses konferencē no Amsterdamas Šipholas lidostas, lidmašīnā bijuši 154 holandieši, 27 austrālieši, 23 malaizieši, 11 cilvēki no Indonēzijas, seši no Lielbritānijas, četri no Vācijas un Beļģijas, trīs no Filipīnām un viens no Kanādas. Pārējo valstspiederība pagaidām netika nosaukta. Zināms, ka arī 15 apkalpes locekļi bijuši malaizieši.

00:00 Pro-Krievijas nemiernieku līderis Ukrainas austrumos saka, ka viņi ir gatavi pasluināt vairākas dienas pamieru, lai atvieglotu izmeklēšanu pēc avārijas, tā ziņo BBC.

23:50 Malaizijas premjerministrs savā preses konferencē solīja sīki izmeklēt šo katastrofu, bet, ja izrādīsies, ka lidmašīna ir notriekta, tad

Malaizija uzstās, ka vainīgais jāsauc pie atbildības.

Malaizijas premjers arī atgādināja par iepriekš pazudušo Malaizijas lidmašīnu, kurā bija vairāki simti cilvēku, bet kuru tā arī neatrada.

23:37 Aviācijas eksperts Džulians Breijs BBC izteicies, ka viņš vispār brīnās, kā kāda aviokompānija vispār lido virs Ukrainas austrumiem, turklāt

vajadzējis skaidri pasludināt to par «melno zonu»

un pārtraukt jebkāda veida lidojumus uz turieni, nevis atrunāties, ka viņu lidaparāti lidos augstāk.

23:18 Arvien vairāk aviokompāniju nāk klajā ar ziņojumu par to, ka tās vairs neizmantos Ukrainas gaisa telpu saviem lidojumiem.

23:16

Sarunas starp separātistiem par lidmašīnas notriekšanu.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) ceturtdien pārtvēris promaskavisko kaujinieku telefonsarunu, kurā viņi apspriež lidmašīnas notriekšanu. UDD video ar pārtvertās sarunas ierakstu publicējis tīmeklī.

23:03 Lidsabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīnas katastrofa Ukrainas austrumos, ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, izraisījusi plašas atskaņas starptautiskajā sabiedrībā un medijos.

22:45 Austrumukrainas promaskavisko kaujinieku līderis Igors Girkins ceturtdien paziņoja, ka viņa karotāji Torezas apkaimē, Doņeckas apgabalā, notriekuši lidmašīnu, kas atbilstoši viņa teiktajam esot «An-26».

«Putniņš nokrita aiz terikona,

dzīvojamo sektoru neaizskāra. Mierīgie iedzīvotāji nav cietuši,» norādīja Girkins.

22:27 Kā ziņo Euronews, atrastas jau ap 100 cilvēku mirstīgās atliekas. Neizpratni rada fakts, ka daudzi līķi ir bez apģērba, taču ķermeni nav skārusi uguns.

22:24 Eiropas Lidotāju asociācija atklājusi, ka maršruts, kādā lidoja Malaizijas lidmašīna, ir

visbiežāk izmantotais ceļš lidojumiem uz Dienvidaustrumu Āziju

no Eiropas. Starptautiskā Gaisa transporta asociācija saka, ka lidmašīna bija ierastajā gaisa telpā, kad tā avarēja. «Balstoties uz šobrīd pieejamo informāciju, tiek uzskatīts, ka gaisa telpa traģēdijas brīdī nebija pakļauta ierobežojumiem,» teikts asociācijas paziņojumā.

22:10 Ukraina virs Doņeckas un Luhanskas apgabaliem ir noteikusi lidojumu aizlieguma zonu.

22:09 «Doņeckas tautas republikas» pirmais vicepremjers Purgins savukārt teicis aģentūrai «Interfax», ka lidmašīnu varējuši notriekt Ukrainas bruņotie spēki, kas to uzskatījuši par Krievijas spiegošanas lidmašīnu. «Iespējams, ka «Boeing» tika uzskatīta par tā dēvēto Krievijas spiegošanas lidmašīnu un tika notriekta ar «Buk» vai vēl ar kaut ko,» sacīja Purgins Krievijas telekanālam «Rossija 24».

22:06 Mediji ziņo, ka arī uz zemes ir cietušie. Pēc aculiecinieku teiktā, lidmašīnas atlūzas un bojāgājušie izkaisīti plašā teritorijā.

21:26 Lidsabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru

lidmašīnas notriekšana virs Doņeckas apgabala ir terorakts,

uzskata Ukrainas prezidents Petro Porošenko. «Porošenko par notriekto lidmašīnu: tas nav ne incidents, ne katastrofa, bet terorakts,» tviterī pavēstīja prezidenta preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko.

21:22 Malaizijas lidmašīna lidojusi normāli, bez problēmām, līdz pazudusi no radara, tā ziņo avoti aģentūrai Reuter.

Amsterdamas lidosta

21:21 Viens stāvs no Šipholas lidostas Amsterdamā ir slēgts apmeklētājiem, medijiem, tas rezervēts traģēdijā bojāgājušo piederīgajiem, kas vēlas saņemt ziņas vai doties uz Ukrainu.

21:11 ASV prezidents Baraks Obama savā uzrunā sola dot visu veidu palīdzību, kas būs nepieciešama papildus jau tikko noteiktajām sankcijām pret daudzām Krievijas kompānijām; tāpat esot būtiski noskaidrot, vai lidmašīnā bijuši arī ASV pilsoņi. Tomēr tas arī bija viss, Obama savā uzrunā vairāk pievērsās ASV iekšējām lietām.

21:06 Starptautiskajai sabiedrībai patlaban saistībā ar notriekto «Malaysia Airlines» lidmašīnu būtu Ukrainai jāsniedz ne tikai publiski politiska, bet arī juridiska palīdzība, tādējādi sniedzot visu veidu nepieciešamo palīdzību, lai nodrošinātu ar apbruņojumu Ukrainas bruņotos spēkus, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

20:43 Krievijas premjers tikmēr par Krievijai noteiktām sankcijām teica, ka tās varbūt nāks par labu valsts ekonomikai, jo liks domāt, kā pašiem aizstāt importu.

20:36 Latvijas radio korespondente LTV ziņo, ka sankcijas, par kurām naktī Briselē ES vienojās, esot dziļākas nekā Krievijas un Krimas amatpersonu saraksts, tagad ES mērķē uz kompānijām, kuru vadītāji tieši atbildīgi par Krimas aneksiju.

20:32 Kā šovakar ziņo LTV, notikuma vietai separātisti nelaiž klāt glābējus un varas pārstāvjus. Aculiecinieki ziņo, ka varēja redzēt, kā raķete ietriecas lidmašīnā.

Ukrainas līderi ir šokēti un norūpējušies, satriekti, jo pēdējo dienu laikā šī ir trešā traģiskā ziņa, iepriekš separātisti notriekuši Ukrainas lidmašīnas.

Starptautiskās

kompānijas strauji maina savu lidojumu maršrutus.
Viens stāvs no Šipholas lidostas Amsterdamā ir slēgts apmeklētājiem, medijiem, tas rezervēts traģēdijā bojāgājušo piederīgajiem

20:31 Ir ziņas, ka pirms lidmašīnas notriekšanas tā bija samazinājusi ātrumu pirms ielidošanas Krievijas gaisa telpā.

20:26 Neoficiāla informācija sociālajos tīklos liecina, ka lidmašīnā bijuši arī 23 ASV pilsoņi. Bojāgājušo vidū ir arī vairāk nekā 250 Eiropas Savienības pilsoņu.

20:22 Ukraina virs Doņeckas un Luhanskas apgabaliem ir noteikusi lidojumu aizlieguma zonu. Tomēr aizliegums neattiecas uz tik lielu augstumu, kādā lidojusi Malaizijas lidmašīna.

20:21 Aviolaineris nogāzies Doņeckas apgabala Grabovas ciemā, teritorijā, kuru kontrolē separātisti no pašpasludinātās «Doņeckas tautas republikas», vēsta plašsaziņas līdzekļi.

20:20 Latvija izteikusi visdziļāko līdzjūtību saistībā ar lidmašīnas avāriju virs Ukrainas, un Latvija aicina vistuvākajā laikā un nepārprotami noskaidrot, kas tieši ir noticis. «Pieprasām nodrošināt, lai promaskaviskie bruņotie separātistu spēki, kas lielā mērā kontrolē šo teritoriju, nekavētu ātru starptautisku notikušā izmeklēšanas gaitu,» uzsvērts paziņojumā.

Valsts augstākās amatpersonas paudušas visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem.

20:02 Ukrainas prezidents Petro Porošenko pieļāvis iespēju, ka lidmašīna varēja tikt notriekta, taču uzsvēris, ka Ukrainas bruņotie spēki nav atklājuši uguni uz mērķiem gaisā. «Mēs neizslēdzam, ka lidmašīna tika notriekta, un

apstiprinām, ka Ukrainas bruņotie spēki neatklāja uguni

uz mērķiem gaisā,» teikts Porošenko paziņojumā prezidenta oficiālajā interneta vietnē.

19:51 Prokrieviskie separātisti Doņeckā noliedz savu vainu notikušajā, apgalvojot, ka lidmašīnu notriekuši valdības spēki, turpretī viņiem nemaz neesot tāda līmeņa bruņojuma.

19:48 Promaskavisko kaujinieku bruņojumā ir zenītraķešu kompleksi, ar kuriem var notriekt lidmašīnas lielā augstumā, sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses pārstāvis Andrijs Lisenko. «Mums ir informācija, ka

Ukrainas teritorijā iekļuvušas zināmas iekārtas,

ar kurām ir iespējams notriekt lidmašīnas lielā augstumā. To vidū bija arī iekārta «Buk»,» sacīja Lisenko.

«Mēs saprotam, ka tie ir ļoti nopietni ieroči, un viss, kas būs atkarīgs no mūsu izlūkdienesta un mūsu aviācijas, tiks darīts, lai šos kompleksus iznīcinātu,» norādīja Lisenko.

19:46 Bojāgājušo vidū ir vairāk nekā 250 Eiropas Savienības pilsoņu, pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Oleksandrs Daņiļuks.

19:42 Aģentūra Reuters vēstī, ka lidmašīnas

atlūzas izkaisītas 15 kilometru lielā teritorijā.

Apkārtnē daudz arī sakropļotu cilvēku ķermeņu. Glābēji atraduši aptuveni 100 cilvēku mirstīgās atliekas.

19:35 Reuters korespondents no notikuma vietas ziņo, ka apkārtnē redzamas lidmašīnas vraka atlūzas ar Malaizijas aviokompānijas logo un krāsojumu.

19:24 Avio aizsardzības eksperts kanālam BBC komentējis, ka notriekšanai 10 000 m augstumā būtu nepieciešams izmantot tālas darbības zeme-gaiss raķeti, ko vada radaru centrs.

Eksperts uzskata, ka notikušais liek domāt, ka tā nevarētu būt pretgaisa aizsardzības raķete, kurai ir daudz īsāks darbības diapazons. Otrs variants esot - lai lidmašīnu notriektu minētajā augstumā, var būt izmantota arī gaiss-gaiss tipa raķete.

ASV drīzumā būs pieeja satelītuzņēmumam, kurā jābūt iespējai identificēt ultravioletā starojuma viļņus, kad tālās darbības zeme-gaiss raķete ir palaista.

Foto: Ekrānšāviņš. bbc.com

19:11 Tiek ziņots, ka avarējušās lidmašīnas maršruts bijis netālu no Ukrainas gaisa spēku transporta lidmašīnas «IL-76» maršruta. Izskanējuši pieņēmumi, ka Krievijas atbalstītie

kaujinieki mēģinājuši trāpīt šai citai lidmašīnai,

kas transportējusi kravu pie robežas bloķētajām ukraiņu vienībām, taču viņu palaistā raķete ķērusi pasažieru lidmašīnu.

Kāds aviācijas nozares avots Maskavā Reuters pārstāvim sacīja, ka lidmašīnas atliekas sadegušas uz zemes Austrumukrainā, kur separātisti cīnās ar valdības spēkiem.

19:00 Ministrs ierakstījis sociālajā tīklā «Facebook», ka Malaizijas nacionālās aviokompānijas «Malaysia Airlines» lidmašīna «Boeing 777» ar 280 pasažieriem un 15 apkalpes locekļiem, bijusi ceļā no Amsterdamas Nīderlandē uz Kualalumpuru Malaizijā.

«Tikko teroristi pie Torezas no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina vēlīgi piešķirtā zenītraķešu kompleksa «Buk» notriekuši reisa Kualalumpura-Amsterdama civilo lidmašīnu,» Geraščenko pavēstīja sociālajā tīklā «Facebook». «Šodien no rīta vietējie patrioti piefiksējuši šā kompleksa pārvietošanos no Torezas uz Sņižni.»

Lidmašīnai trāpīts, kad

tā lidojusi desmit kilometru augstumā,

raksta Geraščenko. Sakari ar lidmašīnu, kas atradusies 10 000 metru augstumā virs Ukrainas teritorijas starptautisko lidojumu koridorā, pazuduši plkst. 16.20.

Aviokompānija «Malaysia Airlines» savā kontā mikroblogu vietnē «Twitter» apstiprināja, ka tā ir pazaudējusi sakarus ar savu lidmašīnu, kas atradusies virs Ukrainas austrumiem.

Komentāri (1088)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu