Tehnoloģiju līderi brīdina par mākslīgā intelekta izmantošanu ieroču sistēmās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Virkne tehnoloģiju līderu, tai skaitā britu zinātnieks Stīvens Hokings un tehnoloģiju kompānijas «Apple» dibinātājs Stīvs Vozņaks, otrdien izplatīja brīdinājumu par autonomo ieroču sistēmu jeb «robotu-slepkavu» attīstīšanu, norādot, ka mākslīga intelekta izmantošana militārajā jomā var radīt smagas sekas.

Autonomie ieroči, kas bez cilvēka iejaukšanās izmanto mākslīgo intelektu, lai izvēlētos mērķus, ir aprakstīti kā «trešā karadarbības rezolūcija pēc šaujampulvera un kodolieročiem», atklātā vēstulē norādīja apmēram 1000 tehnoloģiju eksperti.

«Svarīgākais jautājums cilvēcei šodien ir, vai sākt globālu MI (mākslīgā intelekta) bruņošanās sacensību, vai arī novērst tās sākšanos,» uzsvērts paziņojumā.

«Ja kāda nozīmīga militārā lielvalsts sāks MI ieroču attīstību, globāla bruņošanās sacensība ir praktiski nenovēršama,» paziņoja zinātnieki.

«Šādu sistēmu izvietošana ir - praktiski, ja ne likumīgi - iespējama gadu, ne desmitgažu laikā,» rakstīts vēstulē.

Zinātnieki brīdināja par iespējamu situāciju, ka šādi ieroči nokļūtu teroristu, diktatoru vai lauka komandieru rokās.

«Ir daudzi veidi, kā MI var padarīt kaujaslauku drošāku cilvēkiem, īpaši, civiliedzīvotājiem, neradot jaunus cilvēku nogalināšanas instrumentus,» vēstules noslēgumā uzsvēra tās parakstītāji.

Vēstule tika prezentēta Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā notiekošajā Starptautiskajā apvienotajā mākslīgā intelekta konferencē («International Joint Conference on Artificial Intelligence»).

Vēstuli parakstījuši arī Elons Masks, kuram pieder kosmosa privātfirma «SpaceX», un tehnoloģiju kompānijas «Skype» līdzdibinātājs Jāns Tallins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu