Sadauska: VID pasākumi pret «pelēkajiem autoservisiem» ir ilgi gaidīts solis (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iecerētie pasākumi attiecībā uz tā saucamajiem pelēkajiem autoservisiem ir nozīmīgs un ilgstoši gaidīts solis pretim ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšanai valstī, uzskata auto zīmola «Mercedes-Benz» ģenerālpārstāvja Latvijā SIA «Domenikss» valdes priekšsēdētāja Benita Sadauska.

Viņa izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka pārāk ilgi ir pievērtas acis uz automašīnu apkopes un remonta servisa nozares melnajām avīm - negodprātīgajiem uzņēmumiem, kuri ne tikai visus šos gadus kropļojuši auto tirgu un nemaksājuši nodokļus, bet arī apdraudējuši satiksmes drošību.

Ilgstošā neautorizēto servisu patvaļa un tās akceptēšana no valsts atbildīgo institūciju puses ir radījusi situāciju, ka klienti vairs neredz atšķirību starp godīgu un negodīgu uzņēmējdarbību, uzsver Sadauska.

Viņa skaidro ka auto remonta nozarē esošie uzņēmumi, kuri godprātīgi ievēro visas likuma normas un praktizē caurskatāmas uzņēmējdarbības principus, pašlaik nespēj konkurēt ar pelēkajiem servisiem, kuri maksā algas aploksnēs, izmanto nelicencētas diagnostikas iekārtas un programmatūru, oficiāli nereģistrētas auto rezerves daļas.

Salīdzinoši augstās auto dīleru izmaksas ir pamatojamas ar faktu, ka, samaksājot visus nodokļus un maksājot konkurētspējīgu atalgojumu automehāniķiem un pārējiem servisa darbiniekiem, stundas pašizmaksa ir sākot no 20 eiro, norāda Sadauska.

Viņa cer, ka VID veiktie pasākumi gūs panākumus, jo tas ir valstiski un auto nozarei svarīgs jautājums.

Kā ziņots, nodokļu disciplīnas uzlabošanai automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem VID ir noteicis divu taksācijas mēnešu nogaidīšanas periodu - jūliju un augustu. To laikā nodokļu maksātājiem tiek dota iespēja pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā.

Pretējā gadījumā VID septembrī sāks vērienīgus preventīvos un represīvos pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem.

VID ēnu ekonomikas apkarošanā kā vienu no prioritārajām nozarēm ir noteicis automobiļu apkopes un remonta nozari. Attiecīgi VID šajā nozarē strādājošiem nodokļu maksātājiem pievērsīs īpaši pastiprinātu uzmanību, kas nozīmē, ka tieši šīs nozares nodokļu maksātājiem nodokļu nemaksāšanas risku konstatēšanas gadījumā vispirms tiks veikti preventīvie nodokļu administrēšanas pasākumi un nepieciešamības gadījumā arī nodokļu kontroles pasākumi.

Nepieciešamības gadījumā šajā procesā tiks iesaistīta arī biedrība «Auto asociācija», ar kuru VID ir noslēgta vienošanās par sadarbību, lai kopīgi veicinātu godīgu komercdarbības vidi automobiļu apkopes un remonta nozarē.

VID aicina arī fiziskās personas, kuras nodarbojas ar automobiļu apkopi un remontu un patlaban nav reģistrējušas savu saimniecisko darbību, to nekavējoties izdarīt, tādējādi nodrošinot sev valsts sociālās garantijas un vienlaikus godprātīgi pildot savas saistības pret sabiedrību un valsti kopumā.

VID arī aicina iedzīvotājus informēt par nelegāli strādājošiem, nereģistrētiem automobiļu remonta servisiem, zvanot uz VID diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz elektroniskā pasta adresi «parkapumi@vid.gov.lv».

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu