Ikviens varēs sagriezt «Gaismas pils» atklāšanas lenti digitāli (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) šodien sākusies «Gaismas pils» atklāšanas lentes digitālā griešana. LNB jaunās ēkas atklāšanas pasākuma mākslinieciskais vadītājs Gatis Mūrnieks stāstīja, ka mājaslapā «gaismaspils.lv» katrs interesents ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, kur ir pieeja internetam, tiešraidē var redzēt, kuri cilvēki jau ir griezuši lentu un kur tas ir darīts.

«Tas ir vesels katalogs ar visiem cilvēkiem, kuri līdz 26.augustam atklāšanas lenti būs pārgriezuši. Tagad mēs vēlamies sniegt to izdevību, unikālo iespēju, griezt lenti 21.gadsimtam atbilstoši - digitālā veidā,» sacīja Mūrnieks, norādot, ka šī aktivitāte ikvienam sniegs iespēju atklāt «Gaismas pili», saņemot elektronisku uzaicinājumu no saviem draugiem vai kolēģiem. «Ikviens var saņemt e-pastu ar adresi, kurā iespējams piedalīties digitālās lentes griešanā.»

Kā pirmais digitālo lenti LNB ceremonijā grieza Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, kurš norādīja, ka tas ir emocionāls brīdis, jo «Gaismas pils» ir viens no simboliem, kuru Latvijas paaudze radījusi sev. «Brīvības piemineklis ir viens no šādiem simboliem, domāju, ka LNB arī par tādu kļūs,» sacīja Auziņš. «Pirmais, kas mums nāk prātā, domājot par bibliotēku, ir grāmatas. Gan senā nozīmē, gan jaunā - tikko no tipogrāfijas, vēl pēc krāsas smaržojošas. Tā ir iespēja paplašināt pieeju informācijai, izmantojot elektronisko vidi,» skaidroja Auziņš.

Tāpat lenti pārgrieza sociālo mediju eksperts Artūrs Mednis un modes dizainere Aļona Bauska. «Jo vairāk cilvēku piedalīsies, jo visiem būs labāk,» pirms griešanas ceremonijas sacīja Mednis. Savukārt Bauska atzina, ka LNB ir iespēja apvienot visu Latvijas tautu. «Cerams, ka šī nebūs vienīgā šāda veida ēka Latvijā,» piebilde modes dizainere.

Savukārt LNB Atbalsta biedrības valdes loceklis Georgs Turlajs pateicās par izrādīto godu Atbalsta biedrībai. «Ir pagājuši jau 16 gadi, kopš dibināta biedrība, un beidzot mēs esam piedzīvojuši šo mirkli. Pa šiem laikiem tehnoloģijas ir attīstījušās, ļaujot procesu veikt arī digitālā veidā,» sacīja Turlajs.

Sākot ar bibliotēkas atklāšanas nedēļu, kas plānota no 25.augusta līdz 29.augustam, katrs digitālās lentes griezējs savā īpašumā varēs iegūt «Gaismas pils» lentes fragmentu ar personificētu tautasdziesmu.

Jau ziņots, ka 17.jūnijā tika sākts īpaši sagatavotās lentes griešanas process ar speciāli šim notikumam veidotām šķērēm - tās izkalis kalējs Jānis Nīmanis.

«Uz lentes izvietotas latvju dainas. Katrs no lentes griezējiem izvēlas nākamo personu, kam nodot lentes griešanas stafeti,» aģentūrai LETA stāstīja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Plānots, ka līdz LNB inaugurācijai «Gaismas pils» atklāšanas lenti fiziski pārgriezīs ap 1000 cilvēku visā Latvijā. Lentes kopējais garums 10 000 metru, uz tās ir izvietots 50 000 tautasdziesmu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu