Šadurskis: VL-TB/LNNK var izvirzīt jaunu kandidātu Straujumas parlamentārā sekretāra amatam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) saskaņā ar valdības veidošanas laikā panākto vienošanos uz Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) parlamentārā sekretāra amatu var izvirzīt citu kandidātu Riharda Kola vietā, aģentūrai LETA sacīja «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis.

Politiķis gan uzskata, ka parlamentārā sekretāra vietu nevarētu ieņemt neviens no VL-TB/LNNK deputātiem, kas parakstījās par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājumā. Viņš arī skaidroja, ka Straujumai būs tiesības izvērtēt izvirzīto kandidātu un nolemt, vai to akceptēt vai noraidīt.

Kā ziņots, taujāts, vai VL-TB/LNNK plāno virzīt citu personu uz Straujumas parlamentārā sekretāra amatu, nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka politiskais spēks nesteigsies ar kādu lēmuma pieņemšanu attiecībā uz šo amatu. Nacionālās apvienības nākamā valdes sēde notiks pirmdien, 13.jūlijā, taču nav zināms, vai tajā tiks spriests par šo lietu.

Dzintars aģentūrai LETA šodien norādīja, ka viņam ir radies iespaids, ka «Vienotības» atsevišķi biedri vēlētos, lai VL-TB/LNNK drīzāk pamestu koalīciju, taču politiskais spēks nav noskaņots viņiem sagādāt šādu «prieku». To viņš pauda kontekstā ar Straujumas lēmumu atbrīvot no darba savu parlamentāro sekretāru Kolu. Dzintaram radies iespaids, ka tā nav bijusi pašas Straujumas, bet gan atsevišķu «Vienotības» biedru izšķiršanās, kuri vēlas, lai VL-TB/LNNK drīzāk pamestu koalīciju.

Šadurskis domu, ka partijas «Vienotība» atsevišķi biedri vēlētos, lai VL-TB/LNNK drīzāk pamestu koalīciju, gan nodēvējis par muļķībām. Viņš norādīja, ka jau neilgu brīdi pēc VL-TB/LNNK atsevišķu deputātu parakstīšanās par ārkārtas sēdes sasaukšanu Straujuma paziņoja Kolam par to, ka viņš tiks atbrīvots no amata, savukārt saruna «Vienotībā» par šo situāciju notikusi vēlāk.

«Vienotības» frakcijas priekšsēdētājas vietnieks pauda, ka jautājums par VL-TB/LNNK rīcību tiks apspriests koalīcijas padomes sēdē, ņemot vērā, ka nacionālā apvienība veikusi koalīcijas līguma nozīmīgu pārkāpumu. Viņš gan piebilda, ka neviens netaisās VL-TB/LNNK slēgt ārā no koalīcijas.

Kā ziņots, «Vienotība» ar Kola atlaišanu ir «iešāvusi pati sev kājā», jo parlamentārā sekretāra amats vairāk ir vajadzīgs premjerministrei nekā VL-TB/LNNK, un pieņemtais lēmums ir acīmredzami netaisnīgs, skaidroja Dzintars.

Jau vēstīts, ka Straujuma parakstījusi rīkojumu par parlamentārā sekretāra Kola atbrīvošanu no amata, aģentūrai LETA pastāstīja preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Kā ziņots, Straujuma jau aizvakar mutiski informēja Kolu par to, ka viņš varētu tikt atlaists. Premjerministri esot izbrīnījusi Kola rīcība, parakstot ierosinājumu par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, kurā bija iecerēts Ministru kabinetam sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā. Kols neesot informējis valdības vadītāju, ka parakstīs šo priekšlikumu. Turklāt jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā vairakkārt tika skatīts koalīcijas sanāksmēs, un parlamentārā sekretāra uzdevums paredz skaidrot valdības lēmumus arī Saeimai, piebilda Rozenberga.

Pirms rīkojuma parakstīšanas Straujuma gan bija gatava «dot vēl vienu iespēju» Kolam, piedāvājot strādāt pie integrācijas risinājumiem bēgļiem. Tas tika piedāvāts, ņemot vērā nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) paustās bažas par to, vai bēgļi Latvijā var būt integrēti un patriotiski, skaidroja Straujumas preses sekretāre. Līdz ar to nacionālās apvienības politiķiem būtu iespēja «atbildīgi strādāt un koordinēt integrācijas risinājumus». Tomēr Kols un VL-TB/LNNK no šī piedāvājuma esot atteikušies.

Nacionālā apvienība ir nepatīkami pārsteigta par premjerministres lēmumu atbrīvot Kolu no premjerministres parlamentārā sekretāra pienākumiem un vērtē to kā «Vienotības» vājuma pazīmi, informēja VL-TB/LNNK preses sekretāre Laila Ozoliņa.

Jau ziņots, ka ārkārtas sēdes sasaukšanai nepieciešami 34 deputātu paraksti un tieši Kola paraksts bijis pēdējais nepieciešamais.

Saeimas ārkārtas sesijas sēdē deputāti kvoruma trūkuma dēļ līdz galam neizskatīja opozīcijas partiju un nacionālās apvienības iesniegto lēmumprojektu uzdot Ministru kabinetam sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā. Saeimas sēdē kvoruma nebija, jo balsojumā nepiedalījās «Vienotības» un Zaļo un zemnieku savienības deputāti. Kvoruma trūkuma dēļ sēde tika pasludināta par slēgtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu