Rīgu pārņēmis zemeņu trakums (60)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas mazdārziņu zemeņu dobes vēl tikai sārtojas, bet šķiet, ka Rīgas tirgus pārņēmis zemeņu bums. Jau vairākas nedēļas tirgus izceļas ar lielu daudzumu šo saldo un veselīgo ogu, kuras bieži vien dēvē par vasaras karalienēm.

Galvaspilsētas tirgos patlaban zemeņu klāsts ir ļoti plašs. Piedāvājumā ir gan sīkas un puszaļas odziņas, gan lielas un tumši sarkanas zemenes.

Dominē poļu skaistules

Atšķiras arī zemeņu kvalitāte un izcelsmes valsts. Visbiežāk uzraksti un pārdevēju teiktais vēstī par Polijā audzētām zemenēm, bet tāpat ogas transportētas no Lietuvas, Spānijas un Grieķijas.

Vairāki portāla TVNET uzrunātie pircēji apgalvoja, ka tieši Grieķijas zemenes šovasar esot vissaldākās un tāpēc visgardākās. Bet vairums tirgus apmeklētāju nesūdzējās arī par poļu ogām - tās esot gana saldas un sulīgu zemeņu garšu.

Latvijā audzēto zemeņu piedāvājums Rīgas tirgos pagaidām ir salīdzinoši niecīgs. Pa retam šur tur pavīd kāds Latvijas zemeņu toverītis, bet kopumā dominē poļu skaistules. Turklāt

Latvijā augušo ogu cena ir krietni augstāka nekā ievesto.

Salīdzinājumam - Polijas zemeņu kilograms maksā vidēji 1,30-2,50 eiro, bet Latvijas zemeņu cena svārstās ap 6 eiro kilogramā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Lai arī Latvijas zemeņu cena ir salīdzinoši augsta, daļa pircēju lūkojas iegādāt tieši šīs ogas. Daži sacīja, ka to dara vienkārši patriotisku iemeslu vadīti, lai atbalstītu vietējos zemniekus, bet citi atzina, ka sajūt atšķirības arī garšas niansēs.

«Nezinu, vai tiešām tā ir, bet man Latvijas ogas šķiet dabiskākas un garšīgākas,» sacīja pensionāre Vija, kura Vidzemē audzētās ogas iegādājās savam mazdēlam, kurš vakarā braukšot ciemos. Puisēnam sarūpēti arī jaunie salāti, svaigs krējums un mazie kartupelīši.

Jauniešiem svarīgāka cena

Savukārt bariņš jauniešu, kuri garlaicības mākti ieklīduši tirgū, apgalvoja, ka arī poļu zemenēm nav ne vainas. «Nejūtu nekādu atšķirību starp ogām. Turklāt Latvijā augušās ogas maksā vairākas reizes dārgāk par citām. Kāpēc maksāt vairāk?» Jānis kaujinieciski jautā.

Viņa draudzene Linda gan pamanījusi atšķirības: «Ja labi ieskatās, var pamanīt, ka Latvijas zemenes izskatās mazliet citādāk - tās ir nedaudz gaišākas un ne tik smuki vienādas. Bet gardas gan!

Kad saņemšu nākamo kabatas naudu, pirkšu tieši mūsu pašu ogas.

Bet varbūt tad būs gatavas arī manas vecmāmiņas dārzā audzētās zemenes. Tās ir visgaršīgākās!»

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Bez vērtīgām vielām bagātajām zemenēm patlaban tirgū piedāvā arī dažāda lieluma, krāsas un šķirņu ķiršus. To cena gan ir augstāka nekā zemenēm.

Ķiršu kilograms maksā vidēji 2,50-5,00 eiro.

Protams, pagaidām tirgū nemana Latvijā augušus ķiršus.

Kārdina ar jaunajiem kartupelīšiem

Uz Rīgu atceļojusi arī jauno dārzeņu raža. Blakus tradicionālajām tomātu un gurķu kastēm (vidēji 1,00-2,00 eiro par kilogramu), gozējas arī jaunie kartupeļi.

Latvijas zemē izaugušie tupeņi pagaidām vēl nelieli, bet to cena līdzvērtīga pamatīgā izmēra Polijas kartupeļiem - ap 1,00 eiro kilogramā.

No zaļumiem visplašākais ir lociņu (ap 2,00 eiro kilogramā), diļļu (ap 3,00 eiro kilogramā) un salātu (ap 1,50 eiro kilogramā) klāsts. Līdzīgi maksā arī jaunās bietes un burkāni.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Dodoties ziedu virzienā, gaisā jaušams vasaras brieduma aromāts. Te bagātīgi smaržo lielie peoniju ziedi (baltas, rozā, sārtas, tumši sarkanas, violetas), kuru cena ir ap 0,50-1,50 eiro par pušķi.

No dārza ziediem tirgos pieejamas arī lauvmutītes, studentu neļķes un puķuzirnīši.

Puķuzirnīšu pušķi maksā dārgāk nekā citi ziedi.

Piemēram, krāsains lauvmutīšu pušķis maksā aptuveni eiro, bet puķuzirnīšu - vismaz 3 eiro.

Savukārt par Jāņu tuvošanos atgādina margrietiņu un rudzupuķu pušķi, kuri maksā līdzīgi kā pujenes.

Dažviet pušķos ielikti arī ozolu zari, bet pagaidām vēl netirgo Jāņu vainagus un citus Līgo svētku dekorus.

Tie, kuri domā ne tikai par ziedu skaistumu, bet arī to veselīgumu un lietošanu uzturā, var iegādāties kumelītes (gan svaigas, gan apvītušas un pilnībā izžāvētas). Nelielas buntītes cena - aptuveni 0,80 eiro. Vienā vietā uzgāju arī svaigas piparmētras.

Protams, kā jau visu gadu, tirgū var nopirkt visdažādāko krāsu un izmēru rozes, neļķes, gerberas, krizantēmas un citas mūsdienu vissezonas puķes. To cena ir krietni zemāka nekā ziemā - vidēji 0,30-1,00 eiro par ziedu.

Lai jums vasaras garšām un smaržām bagāta nedēļas nogale!

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu