Eiropraida gājienā piedalījās aptuveni 5000 cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Eiropraida gājiena caur Rīgas ielām bija devušies pieci tūkstoši cilvēku. Gājiena procesiju rīdzinieki sagaidīja ar smaidu, un mājot ar rokām - no ielas malām un dzīvokļu balkoniem. Mazskaitlīgo homofobu aktivitātes gandrīz nevarēja manīt.

Dalībniekiem atgriežoties Vērmanes dārzā, noslēdzās «Euro Pride 2015» gājiens.

Kopumā gājienā piedalījušies aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, pastāstīja Valsts Policijas pārstāvis Toms Sadovskis, piebilstot, ka gājiens noslēdzies bez būtiskiem starpgadījumiem un protestiem. Kāds Eiropraida pretinieks gan pie Augstākās tiesas sadedzināja varavīksnes karogu, kas ir lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kustības simbols. Viņu aizturēja policija, novēroja aģentūra LETA.

Pirms gājiena divi policistu motocikli un trīs policistu auto bija norobežojuši Tērbatas ielu, sākot no Merķeļa ielas. Tāpat notikuma vietā vēl arvien ir divi pilni autobusi ar drošības iestāžu, iespējams, specvienības darbiniekiem.

Gājienam sākoties, Dalībniekiem rokās bija plakāti, no tiem dažos teikts «Mīlestība ir ģimenes vērtība», «Kāpēc sabiedrībai patīk redzēt divus vīriešus turam ieročus, nevis rokas?», «Mīlestībai nav dzimuma», «Dzīvosim draudzīgi», «Ienīst ir viegli, mīlestībai vajag drosmi», «Love is never wrong», «Homophobia free zone».

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Cilvēkiem rokās un ap pleciem bija varavīksnes karogi. Lielizmēra varavīksnes karogs «pārklāja» arī daļu gājiena, proti, cilvēki ar rokām to turēja augšā. Redzami bija arī Latvijas un Krievijas karogi. Vairākiem cilvēkiem ap kaklu bija krāsainas šalles. Daudzi turēja rokās krāsainus balonus.

Atsevišķi gājiena dalībnieki bija diez gan skaļi. Gājienu pavadīja automašīna ar mūzikas tumbām.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Eiropraidu vēroja arī skatītāji, kuri bija pulcējušies aiz gājiena maršrutu norobežojošajiem žogiem. To gan nebija daudz. Vairāki apkārtējo māju iedzīvotāji no logiem māja garāmejošajiem.

Gājienā piedalījās visu gadu gājuma cilvēki, no bērnam līdz sirmgalvim. Daļa dejoja mūzikas pavadījumā.

Gājiena pretinieku apkārt nebija daudz, vien retais sauca «fuj».

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Kopumā gājiena dalībnieki tērpušies ikdienišķās drēbēs.

Tikmēr pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies vairāki - aptuveni pieci - cilvēki, kas pauda negatīvu attieksmi pret šo pasākumu. Vienam no viņiem rokās bija Latvijas karogs un piekarināts plakāts, kurā teikts «Mēs esam pret homoseksualitātes propagandu».

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Kā ziņots, šodien Vērmanes dārzā un tā apkārtnē notiek lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienības - biedrības «Mozaīka» - organizētais gājiens un sapulce, ko sabiedrībā dēvē par Eiropraidu.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Tas ir starptautisks Viseiropas LGBT pasākums, kas katru gadu notiek citā Eiropas pilsētā. Parasti šī pilsēta ir ar iesakņojušos praida tradīciju vai spēcīgu LGBT kopienu.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Šogad Eiropraida organizēšana uzticēta Rīgai pēc «Mozaīkas» izteiktā piedāvājuma, kas balstījās solidaritātē ar LGBT kopienu postpadomju valstīs, un runas brīvības un pulcēšanās brīvības stiprināšanas nozīmi Austrumeiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu