Uz jaunas 10 ASV dolāru banknotes būs sievietes portrets

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz jaunas 10 ASV dolāru banknotes, kuru paredzēts izlaist 2020.gadā, būs kādas sievietes attēls, ceturtdien paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Šī būs pirmā reize kopš 19. gadsimta beigām, kad uz kādas ASV banknotes būs parādīts nevis vīrietis, bet sieviete.

Vēl nav izlemts, kas būs šī sieviete, bet tā varētu būt kāda «cīnītāja par mūsu iekļaujošo demokrātiju», teikts Finanšu ministrijas paziņojumā. Viņa uz 10 dolāru banknotes nomainīs pirmo ASV finanšu ministru Aleksandru Hamiltonu.

Līdz šim uz ASV papīra valūtas tikai divreiz bija attēlotas sievietes.

Pirmā ASV prezidenta Džordža Vašingtona dzīvesbiedre Marta Vašingtone bija uz viena dolāra banknotēm, kas tika emitētas 19. gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados. Indiāņu sieviete Pokahonta, kas saistīta ar Džeimstaunas apmetnes izveidošanos, bija redzama cilvēku grupā uz 19. gadsimta sešdesmitajos gados izlaistām banknotēm.

Finanšu ministrs Džeikobs Lū sacīja, ka uz jaunās 10 dolāru banknotes attēlojamo sievieti izvēlēsies Finanšu ministrija pēc sabiedrības viedokļu noskaidrošanas «par to, kādas īpašības vislabāk pārstāv demokrātiju».

Banknote tiks nomainīta ASV sieviešu balsstiesību iegūšanas 100. gadskārtā.

Uz pašlaik apgrozībā esošajām ASV banknotēm ir redzami ievērojami baltie vīrieši no ASV vēstures - Džordžs Vašingtons uz viena dolāra banknotes, prezidents Ābrams Linkolns uz piecu dolāru, finanšu ministrs Hamiltons uz 10 dolāru, prezidents Endrū Džeksons uz 20 dolāru, prezidents un Pilsoņu kara komandieris Uliss Grānts uz 50 dolāru, izgudrotājs un politiķis Bendžamins Franklins uz 100 dolāru banknotes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu