Lielās pilsētas: Budžeta ieņēmumi draud samazināties (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pašvaldību budžeta ieņēmumi draud samazināties, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektors Māris Kučinskis, kurš tomēruzsvēra, ka pašvaldības nevēlas būt «vainīgās» par nodokļu samazināšanas plānu apturēšanu.

Kučinskis vērsa uzmanību, ka likumā noteiktajam iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN), kas ir galvenais pašvaldību ienākumu avots, no kura tiek nodrošināts sociālais darbs, izglītības, komunālo un citu funkciju izpilde, samazinājumam no 2015.gada nav atrasts kompensācijas mehānisms. Savukārt tas nozīmēšot krasu pašvaldību sniegto pakalpojumu samazinājumu visās Latvijas pašvaldībās.

«Mēs atbalstām nodokļu sloga samazinājumu uzņēmējiem, un negribam arī būt «vainīgie» šo plānu apturēšanā,» piebilda LLPA izpilddirektors.

Komentējot finanšu ministra Andra Vilka (V) aicinājumu diskutēt par nodokļu politiku valstī, Kučinskis atzina, ka šādu aicinājumu uztver kā apstiprinājumu lielo pilsētu paustajām aizdomām, ka Finanšu ministrija patlaban nav gatava piedāvāt alternatīvu risinājumu IIN samazinājuma seku mazināšanai pašvaldībām.

Diskusija par nodokļiem valstī būtu jārīko arī saistībā ar papildus finanšu nepieciešamību valsts drošības nodrošināšanai, kā arī lai noteiktu optimālu skolu tīklu, adekvātas algas pedagogiem. «Varam tikai pievienoties nepieciešamībai pēc diskusijām par optimālu nodokļu sistēmu valstī, lai virzītos uz priekšu šo problēmujautājumu, par kuriem šobrīd konkrētas alternatīvas netiek piedāvātas, risināšanā,» teica Kučinskis, skaidri nepaužot viedokli, vai LLPA iestātos par nodokļu paaugstināšanu, lai budžetā iegūtu vairāk līdzekļu.

Diskusijai par turpmāko nodokļu politiku valstī ir jānotiek vēl pirms rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, uzskata Kučinskis. «Citādi mēs tiešām varam pamosties pēcvēlēšanu nedēļā rudenī, un izdzirdēt jaunumus,» izteicās Kučinskis.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Vilks ir uzsvēris, ka Finanšu ministrija patlaban neizskata priekšlikumu par nodokļu likmju izmaiņām valstī. Vienlaikus ministrs uzskata, ka tagad ir ļoti svarīgi sākt publisku diskusiju, uzklausot arī uzņēmēju organizāciju viedokļus - kādu ceļu Latvija ir gatava iet, domājot par nodokļu slogu, valsts prioritāšu nodrošināšanu un labklājības celšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu