Bijušais republikānis kandidē uz izvirzīšanu ASV prezidenta amatam no demokrātu partijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais ASV senators un Rodailendas gubernators Linkolns Čeifī, kurš ilgi bija republikānis, bet pēc tam pārgāja uz Demokrātisko partiju, trešdien sāka savu kampaņu kandidēšanai uz 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanām.

62 gadus vecais Čeifī ir ceturtais no plašāk zināmajiem politiķiem, kurš pievienojas sacensībai par demokrātu kandidāta vietu. Par kandidēšanu viņš paziņoja ārpolitikas runā Virdžīnijas Universitātē, kur solīja «nest mieru», ja kļūs par Baltā nama saimnieku.

«Man patīk izaicinājumi, un Amerikai tādu pavisam noteikti ir daudz,» teica politiķis, uzsverot, ka tad, kad ASV līderi parāda skaidru spriestspēju, «mēs varam salabot daudzas lietas, kas mums uzglūn».

«Es arī kandidēju uz prezidenta amatu, jo mums ir jābūt ļoti viediem šajos laikos, kad situācija ārvalstīs ir nestabila,» piebilda Čeifī.

Čeifī par demokrātu kandidāta vietu ASV prezidenta vēlēšanās sacentīsies ar bijušo valsts sekretāri un pirmo lēdiju Hilariju Klintoni, kā arī neatkarīgo senatoru no Vērmontas štata Bērniju Sandersu un bijušo Mērilendas štata gubernatoru Martinu O'Melliju, kas, kā neoficiāli izskanējis, mudināja Čeifī mainīt partijas piederību.

Sabiedriskās domas aptauju veicēja «RealClearPolitics» dati liecina, ka Čeifī atbalsta 1% ASV vēlētāju, tomēr viņš jau tagad vēršas pret savu bijušo kolēģi Senātā, sabiedrībā ārkārtīgi populāro Klintoni par to, ka viņa 2002.gadā balsoja par spēka izmantošanu Irākā.

Toreizējais republikānis bija vienīgais savas partijas pārstāvis, kurš balsoja pret karu, un aprīlī laikrakstā «The New York Times» viņš uzstāja, ka nākamajam prezidentam ir «jābūt tādam, kurš nav balsojis par to karu».

Trešdien viņš uzstāja, ka ASV «ir jāsalabo sava uzticamība» visā pasaulē, un viņš teica, ka atbalsta godīgu starptautisko tirdzniecību, «ārpustiesas slepkavību ar bezpilota lidmašīnām» izbeigšanu un bijušā Nacionālās drošības aģentūras līgumdarbinieka Edvarda Snoudena atgriešanos dzimtenē.

Čeifī tēvs, vecvecvectēvs un vecvectēva brālis ir bijuši Rodailendas gubernatori. 1999.gadā Čeifī pēc tēva nāves kļuva par senatoru no Republikāņu partijas, bet gadu vēlāk tika ievēlēts šajā amatā, kurā pavadīja vienu termiņu un nepārtraukti tika dēvēts par Senāta liberālāko republikāni.

2013.gadā viņš reģistrējās Demokrātiskajā partijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu