42 gados Rundāles pils telpu restaurācijai iztērēti 8,4 miljoni (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rundāles pils telpu restaurācijai no 1972. līdz 2014.gadam iztērēti 8 420 495 eiro, pastāstīja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Biļeviča.

No minētās summas pamatbudžeta finansējums bijis 2 847 792 eiro. No ziedojumiem iztērēts 334 881 eiro, no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) - 4 377 412 eiro, no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izlietoti 216 185 eiro. No Borisa un Ināras Teterevu fonda restaurācijas programmas telpu restaurācijai un pavadošajām aktivitātēm ziedojumos saņemts atbalsts 800 000 eiro. Kopumā mecenāti Rundāles pili atbalstījuši ar 1 miljonu eiro.

Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis stāstīja, ka 1972.gadā izveidots patstāvīgs Rundāles pils muzejs. Tad arī definēts uzdevums ne tikai atjaunot pils ansambli, bet arī veidot Latvijas baznīcu un muižu mākslas kolekcijas un nodarboties ar šī Latvijas mākslas vēstures senākā perioda izpēti. Līdz ar muzeja veidošanu sākās arī interjera restaurācijas darbi.

Lancmanis pastāstīja, ka 1992.gadā bija iestājusies krīze pils restaurācijā, tomēr restaurācijas darbi turpinājās. Kritiska situācija bijusi 1997.gadā, bet tad Teterevi piedāvājuši savu palīdzību. Lancmanis uzsvēra, ka pils restaurācijas straujā pabeigšana bijusi iespējama tikai ar mecenātu palīdzību. Pēc viņa teiktā, pirms 50 gadiem aizsāktā doma par pils restaurāciju grūtos laikos - izmisuma brīžos - nepazuda, izeja atrasta.

Teterevs norādīja, ka mecenāti pirms četriem gadiem pieņēmuši lēmumu pabeigt restaurāciju 2014.gadā.Tetereva piebilda, ka mecenāti sajutuši, ka nevar nepalīdzēt. Viņa uzsvēra, ka Rundāles pils dvēsele ir tās muzeja direktors Lancmanis. «Bez viņa varētu vēl 100 gadus restaurēt pili,» pauda Tetereva.

Restaurators Gunārs Grīnfelds pastāstīja, ka Rundāles pils visus šos gadus bijusi arī restaurācijas centrs, kurā mācījušies daudzi Latvijā redzami restauratori. Restaurācijas procesā Latvijas restauratori arī mācījušies no Sanktpēterburgas un Lietuvas kolēģiem.

Lancmanis piebilda, ka grāfa Teodora Mēdema dāvinājumu izstāde «Kurzemes hercogiene Doroteja un grāfu Mēdemu dzimta» aizsāks iniciatīvu «saukt» atpakaļ uz pili priekšmetus, kas tur kādreiz ir atradušies vai bijuši saistīti ar pili. «Šie priekšmeti pili pārvērš patiesībā,» uzsvēra Lancmanis. Viņš pauda, ka līdz ar šiem priekšmetiem pilī tiek atgriezta dvēsele.

Kā ziņots, šodien muzeja «Rīgas Birža» konferenču zālē notika preses konference par Rundāles pils restaurācijas pabeigšanu. Preses konferencē piedalījās Rundāles pils muzeja direktors Lancmanis, mecenāti Teterevi, grāfs Teodors Mēdems, restaurators Grīnfelds un diriģents Māris Kupčs.

Rundāles pils 278.dzimšanas dienā, 24.maijā, tiks atklāta pilnībā restaurēta un iekārtota hercoga Ernsta Johana Bīrona bibliotēka, kā arī grāfa Teodora Mēdema dāvinājumu izstāde «Kurzemes hercogiene Doroteja un grāfu Mēdemu dzimta» un Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde par Kurzemes hercogu Ketleru bibliotēku «Ex Bibliotheca Ducis Curlandiae». Tiks atklāta arī Lielā galerija, kura, pēc Lancmaņa teiktā, atjaunota ļoti lielā tempā. Galerijā atjaunoti griesti, sienas, kā arī sienas paneļi, kuri bijuši pilnībā iznīcināti.

Ar šo telpu atklāšanu noslēdzas Rundāles pils restaurācija, kuras noslēdzošais posms notika, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda programmai «Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010-2014», pauda Biļeviča.

Viņa norādīja, ka Rundāles pils ir visapmeklētākais muzeja komplekss Latvijā, kas atvērts apmeklētājiem visu gadu katru dienu. Rundāles pils ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem ārvalstu tūristiem Latvijā, kā arī vienīgā ekskluzīvā lokācija valsts līmeņa prezentācijas pasākumiem, starptautiskiem mākslas un mūzikas festivāliem, biznesa vides prezentāciju pasākumiem.

1736.gada 24.maijā tika ielikts pils pamatakmens, un šis svinīgais brīdis tiek uzskatīts par Rundāles pils dzimšanas dienu, kas tiek svinēta katru gadu 24.maijā. Apmeklētāju apskatei restaurētās telpas būs pieejamas no 25.maija.

Pils restaurācijas pabeigšanai, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fondam, tika izstrādāta «Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas programma 2010-2014», kuras galvenās vadlīnijas paredz vairāku telpu pilnīgu restaurāciju.

To pabeidzot, Rundāles pils iegūst ne tikai trīs ļoti svarīgas un sarežģītas telpas, bet arī iekļausies pasaules kultūras mantojuma galamērķu sarakstā ar unikālu baroka un rokoko arhitektūras ansambļa pērli - līdzās Pēterhofas ansamblim pie Sanktpēterburgas, Potsdamas piļu kompleksam Vācijā un pat Versaļas pils kompleksam Francijā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu