GMI palielināšana būtu problēma nabadzīgākajām pašvaldībām (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Gadījumā, ja garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeni paaugstinātu līdz 60 eiro, problēmas varētu rasties nabadzīgākajām pašvaldībām, atzina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža padomniece Silvija Šimfa.

Iniciatīva par GMI palielināšanu ir loģiska, jo to paredz Ministru kabineta noteikumi - Labklājības ministrijai (LM) šis jautājums ir jāizrunā ar pašvaldībām. Taču, ņemot vērā, ka šis ierosinājums izskanējis tikai īsi pirms ikgadējām sarunām, LPS vēl konkrētu viedokli nevar paust, jo tas ir jāapspriež starp pašvaldībām.

Lai gan nekādu šķēršļu lielāka GMI ieviešanai nevajadzētu būt, problēmas varētu būt nabadzīgākām pašvaldībām, kurām pabalsta palielinājums var ietekmēt budžetu. Bagātākās pašvaldības, ja vēlas un ja līdzekļi atļauj, jau tagad var maksāt lielāku GMI, nekā valstī ir obligāti noteiktais.

Ņemot vērā, ka pašvaldībām tas varētu radīt ietekmi uz budžetiem, šis jautājums ir jāizrunā starp pašvaldībām un jāizrēķina, cik lielu finansiālo ietekmi tas varētu radīt. Gadījumā, ja pašvaldībām būs grūtības paaugstināt GMI līdz ierosinātajiem 60 eiro, iespējams, būs jāvienojas ar Finanšu ministriju par ieņēmumu palielināšanu šīm konkrētajām pašvaldībām. Otrs variants, protams, esot nepaaugstināt GMI līmeni.

LPS savu viedokli par ierosinājumu sniegs mēneša laikā. Galvenais esot saprast, vai paaugstināšana ir iespējama līdz brīdim, kad sāksies LPS sarunas ar Finanšu ministriju par nākamā gada budžetu.

Jau ziņots, ka labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) ikgadējās sarunās ar LPS pavēstījis, ka ministrija saskata iespēju atgriezties pirmskrīzes līmenī, un GMI paaugstināt līdz 60 eiro.

«Redzam, ka trūcīgo cilvēku skaits valstī samazinās, līdz ar to sarūk arī pašvaldību izdevumi sociālajai palīdzībai, ko būtu iespējams novirzīt lielāka nabadzīgo iedzīvotāju skaita atbalstam,» vēstījumā plašsaziņas līdzekļiem saka Augulis.

Viņš gan piebilst - ja krīzes laikā no Sociālās drošības tīkla valsts līdzfinansēja GMI pabalsta un dzīvokļa pabalstu izmaksu, tad šobrīd pašvaldībām izmaksas sociālajai palīdzībai jāsedz no saviem līdzekļiem, bet situācija un iespējas dažādās pašvaldībās ir atšķirīgas. Tāpēc divu mēnešu laikā pašvaldības sniegs savu izvērtējumu par GMI līmeņa paaugstināšanas iespējām. Šobrīd garantētais minimālais ienākumu līmenis personai ir 49,80 eiro mēnesī.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu