ECT: Turcijai jāmaksā 90 miljoni kompensācijā Kipras grieķiem (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nospriedusi, ka Turcijas valdībai ir jāmaksā 90 miljonus eiro liela kompensācija par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas notikuši Turcijas īstenotās Ziemeļkipras okupācijas rezultātā.

Prasību ECT bija iesniegusi Kipras Republikas valdība.

Kipra apsūdzēja Turciju, ka tā ir atbildīga par 1500 Kipras grieķu pazušanu un 20 000 pārvietošanu.

Nikosija apsūdzēja Turcijas varasiestādes, ka tās ir atbildīgas par Kipras ziemeļdaļā dzīvojošo grieķu pamattiesību pārkāpšanu tādās jomās kā piekļuve izglītībai un informācijai.

Tiesa atzina, ka Turcija ir pārkāpusi vairākus Eiropas cilvēktiesību konvencijas pantus, arī tos, kuros noteiktas tiesības uz īpašumu, kā arī necilvēcīgas un pazemojošas apiešanās aizliegums.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija apvienošanās ar Grieķiju.

2004.gadā ar ANO starpniecību tika panākta vienošanās par salas atkalapvienošanos, taču referendumā, kas vienlaicīgi notika abās Kipras kopienās, grieķi šo vienošanos noraidīja, kamēr vairākums turku balsoja par.

Pēc vienošanās izgāšanās grieķu pārvaldītā Kipras daļa, kas ir starptautiski atzīta, pievienojās Eiropas Savienībai, kamēr pašpasludinātā Ziemeļkipras Turku Republika (ZKTR), kuru atzīst vienīgi Ankara, joprojām atrodas faktiskā starptautiskā izolācijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu