Putinam līdzīgā lelle šodien, visticamāk, apskatei nebūs pieejama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter/@MeduzaProject

Krustā piesistā lelle, kas dažiem atgādina Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, izstādē «Disidents», Stūra mājas pagalmā, šodien apskatei, visticamāk, nebūs pieejama, pastāstīja izstādes organizators Toms Jansons.

Viņš pastāstīja, ka figūra pašlaik ir ieslēgta VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) telpās un māksliniekiem nav pieejama. «Mēs pašlaik mēģinām noskaidrot, kā to dabūsim atpakaļ, kā arī saprast argumentāciju, kāpēc to nevaram izstādīt,» skaidroja izstādes organizators.

VNĪ pārstāve Jolanta Grāmatniece skaidroja, ka piektdien lelle noņemta pēc vienošanās ar māksliniekiem, lai neradītu viņiem apdraudējumu, jo māksliniekiem tikuši izteikti draudi, kā arī solīts lelli sadedzināt.

«Tā kā māksliniekiem nebija, kur lelli uzglabāt, tā tika ievietota VNĪ apsaimniekošanā esošā telpā. Lelle māksliniekiem ir brīvi pieejama, un viņi to jebkurā brīdī var saņemt, tā nav ieslēgta,» skaidroja Grāmatniece.

Uz jautājumu, vai mākslinieki drīkst lelli novietot atpakaļ pie krusta, Grāmatniece atbildēja, ka VNĪ nenosaka mākslas darbu izpildījumu un to kvalitātes, vienīgi piebilda, ka, saskaņojot izstādes ideju un iesniedzot skices, šāda instalācija nebija plānota.

Jau ziņots, ka no šodienas atkal ir apskatāma izstāde «Disidents», kas Muzeju naktī apmeklētājiem bija slēgta. Organizatori bija izlēmuši izstādi slēgt, jo 15.maijā saistībā ar Putinam līdzīgo lelli tika saņemti draudi un fiziski ietekmēti divi mākslinieki. Rezultātā lelle no krusta tika noņemta.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Diāna Lūkina pastāstīja, ka, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, VP pagājušā nedēļā ieradās notikuma vietā un izstādes organizatoriem izskaidroja viņu tiesības vērsties VP par nodarīto kaitējumu. Līdz šim VP saistībā ar šo incidentu iesniegumus nav saņēmusi.

Kā ziņots, Krievija ir aicinājusi Latviju par notikušo sniegt skaidrojumu. Tikmēr mākslinieks «Some1» skaidrojis, ka mākslas instalācija «Disidents» pamatideja ir finansiālās jeb materiālās pasaules glorificēšana indivīda ikdienā un krustā sistais tēls ir biznesmenis, kura seja veidota pēc līdzības ar kādu mākslinieka paziņu, 45 gadus vecu biznesmeni no Itālijas.

VNĪ iepriekš informēja, ka pretrunīgā instalācija mākslinieku iesniegumā un vizuālajā materiālā nebija iekļauta. Noņemot instalāciju, VNĪ pauda cerību, ka pārpratums ir atrisināts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu