Jogas prakse menstruāciju laikā: pamati

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Aizvien biežāk jogā menstruāciju apzīmēšanai sāk lietot terminu «mēness cikls», jo sievietes izjūtas šajā laikā reizēm līdzinās mēness augšanai un dilšanai (vārds menstruācija arī ir saistīts ar vārdu «mēness»). Mēs no gaišas, aktīvas un radošas personas kļūstam tumšākas, domīgākas un nogurušākas. Menstruāciju laikā ķermenis attīra dzemdi un kopā ar menstruālajām asinīm izvada hormonu detrītu, kas uzkrājies mēneša laikā. Šajā laikā nierēm un aknām ir jāstrādā aktīvāk nekā parasti.

Ja turpinām ierastās nodarbības, ignorējot to, kas ķermenim jāpaveic, mēs riskējam iztraucēt tā dabisko atjaunošanās procesu. Savukārt, ja menstruāciju laikā nenodarbojamies nemaz, zaudējam iespēju izmantot jogas labvēlīgo iedarbību orgānu attīrīšanai, lai tie var labāk pildīt savas funkcijas, tā mazinot diskomfortu un cikla neregularitātes.

Enerģētiski menstruāciju laikā pastiprinās lejupejošā enerģija apāna vāju, kas palīdz izvadīt menstruālās asinis. Lai atbalstītu šo enerģiju, nav ieteicams veikt apgrieztās pozas. Turklāt apvērstās pozas gravitācijas ietekmē velk dzemdi tuvāk viduklim, tā pārpūlējot saites, kas to tur.

Papildus minētajam apvērstās pozās nepieciešamas aktīvas kājas, lai tās balstītu muguru. Menstruāciju laikā kājas nevajadzētu pārpūlēt, jo tās saista mūs ar zemes un uguns elementiem, kas saskaņā ar sieviešu jogas speciālistes Gītas Ajengāras izklāstīto ir svarīgi veselīgam hormonu līdzsvaram. Šā iemesla dēļ viņa aicina izvairīties no piepūles stāvus pozās un izpildīt tās, atbalstoties pret sienu.

Visbeidzot neveiciet pozas, kurās tiek sasprindzināts vai sagriezts vēders, piemēram atspiešanās pozu (čaturanga dandāsana), laivas pozu (navāsana) un zivju ķēniņa pozu (ardha matsjendrāsana).

Menstruācijas nav laiks, kad tiekties pēc jauniem sasniegumiem, bet gan atbrīvot ķermeni un elpot dziļi, virzot ieelpu lejup, kur jūtat sasprindzinājumu vai sāpes.

5 PAMATNOTEIKUMI JOGAS PRAKSEI MENSTRUĀCIJU LAIKĀ

RADIET TELPU. Izvēlieties pozas, kas maigi stiepj dzimumorgānus, aknas un nieres. Šādi vingrojumi ir noliekšanās uz priekšu, viegla atliekšanās, sēdus un guļus pozas. Visās minētajās pozās izmantojiet palīglīdzekļus, lai ķermeņa priekšpuse un aizmugure tiktu stiepta gara un plata.

AIZDZENIET GALVASSĀPES. Ja sasprindzinājuma dēļ galva šķiet smaga, sāciet nodarbību ar bērna pozu (balāsana), labvēlīgo pozu ar stiepšanos uz priekšu (adho mukha svastikāsana) vai intensīvo stiepšanos uz priekšu (utanāsana). Visās minētajās pozās galvu atbalstiet pret paliktni vai bloku.

MAZINIET SĀPES. Ja jums ir spēcīga asiņošana vai sāpīgas menstruācijas, izmēģiniet pusmēness pozu (ardha čandrāsana), atbalstoties pret sienu, lai atbrīvotu iegurni un vēdera dobumu. Pēc Gītas Ajengāras teiktā, šai pozai piemīt arī sausinoša iedarbība uz dzemdi.

PIEŠĶIRIET ENERĢIJU AKNĀM UN NIERĒM. Izmēģiniet iņ pozas, kas darbojas uz nieru meridiānu (tauriņa poza, čūskas poza) un aknu meridiānu (govs sejas poza ar noliekšanos uz priekšu). Saistībā ar Ķīnas medicīnu nieru čī (enerģija) balsta mūsu reproduktīvo veselību, bet aknu čī palīdz līdzsvarot emocijas.

IEKLAUSIETIES SEVĪ. Izmantojiet šīs mierīgās pozas, lai pārbaudītu, vai jūs nodarbībā uz priekšu dzen ego, vai jūs patiešām darāt to, kas jums nepieciešams, lai lolotu ķermeni un prātu. Daudzas sievietes menstruāciju laikā sāk nodarbību, iedziļinoties sevī, un ar laiku sāk izmantot šo ieklausīšanos kā pārējās nodarbībās, tā dzīvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu