Slovēnija nonākusi dziļā politiskā krīzē (1)

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Slovēniju piemeklējusi dziļa politiskā krīze, aizvadītajā nedēļas nogalē iestājoties haosam gan valdošajā koalīcijā, gan lielākajā opozīcijas partijā.

Pie varas esošās kreisi centriskās partijas «Pozitīvā Slovēnija» (PS) kongresā Slovēnijas premjerministre Alenka Bratušeka sestdien zaudēja pašas partijas līdera krēslu, kurā iesēdās PS dibinātājs un Ļubļanas mērs Zorans Jankovičs.

Sola aiziet no premjera amata

Bratušeka pirms balsojuma brīdināja, ka viņa atkāpsies arī no valdības vadītāja amata, ja zaudēs pašas partijas atbalstu. Arī PS koalīcijas partneri solīja aiziet no valdības, ja Bratušeku partijas vadītāja krēslā nomainīs Jankovičs.

Bratušeka vēl nav atkāpusies, bet PS ir sašķēlusies divās nometnēs - Bratušekas atbalstītājos un Jankoviča atbalstītājos.

Kā norāda komentētāji, normālā politiskā krīzē Jankovičs kļūtu par premjerministru, bet koalīcijas partijas atsakās atzīt viņu par savu līderi, jo pret viņu ierosinātas vairākas kriminālizmeklēšanas.

EP vēlēšanās abi sāncenši vienā sarakstā

Situāciju sarežģī arī strauji tuvojošās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās Bratušeka un Jankovičs startēs vienā sarakstā, jo vairs nav laika ieviest izmaiņas.

Tikmēr Slovēnijas lielākajam opozīcijas spēkam - Slovēnijas Demokrātiskajai partijai - nedienas sagādājis pašu partijas līderis ekspremjers Janezs Janša.

Bijušajam premjeram divu gadu cietumsods

Jau vēstīts, ka tiesa pirmdien atstāja spēkā bijušajam premjerministram par korupciju piespriesto divu gadu cietumsodu.

Janša tika notiesāts par kukuļņemšanu savas partijas interesēs 2007.gadā no Somijas aizsardzības kompānijas «Patria», kas tolaik slēdza līgumu par bruņutransportieru pārdošanu Slovēnijai.

Raksturojot Slovēnijā notiekošo, komentētāji runā par «totālu politisko krīzi» vai pat lieto atvasinājumus no termina «anarhija».

Risinājums varētu būt kārtējās pirmstermiņa vēlēšanas, par kuru organizēšanu Bratušeka šodien runās ar valsts prezidentu un koalīcijas partneriem.

Tās būtu jau otrās ārkārtas vēlēšanas nepilnu trīs gadu laikā.

Tomēr daudzi šaubās, vai vēlēšanas dos leģitīmu valdību, jo nedz Janša, nedz Jankovičs nav gatavi atkāpties, kaut pret viņiem izvirzītas nopietnas apsūdzības.

Janša, piemēram, paziņojis, ka turpinās vadīt Slovēnijas Demokrātisko partiju, pat ja viņam nāksies iet cietumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu