«Vienotība», visdrīzāk, būs pret Bičkoviča pārvēlēšanu; ZZS pagaidām vienīgā pauž atbalstu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Koalīcijas vadošā partija «Vienotība», visticamāk, balsos pret Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča, kuru piektdien izvirzīja AT tiesnešu plēnums, pārvēlēšanu amatā, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pagaidām vienīgā no Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem pauž viņam atbalstu.

Augstākās tiesas vadītāju uz pieciem gadiem ievēlē Saeima.

«Vienotības» līdere Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka partija respektē AT plēnuma viedokli, tomēr uzskata, ka

šobrīd tiesu reformas tiek īstenotas pārāk lēni, tādēļ, visticamāk, balsos pret Bičkoviča pārvēlēšanu.

Jau iepriekš «Vienotība» neslēpa, ka šajā amatā gribētu redzēt otru kandidātu - Administratīvo lietu departamenta tiesnesi Andri Guļānu, ko plēnums neatbalstīja.

Āboltiņa norādīja, ka «Vienotība» ir informēta par ZZS viedokli, taču plāno tikties ar Nacionālo apvienību (NA), kurā ir arī tieslietu ministrs, lai pārrunātu iespējamo turpmāko rīcību. Tāpat partija varētu lemt par Bičkoviča uzaicināšanu uz Saeimas frakciju, tomēr līdz šim partijā esot bijis vienprātīgs viedoklis, ka viņa pārvēlēšanai nebūs atbalsta.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis apliecināja, ka partiju apvienība savu viedokli nemainīs un ir gatava balsot par Bičkoviča apstiprināšanu AT priekšsēdētāja amatā, jo uzskata, ka viņš ir labi strādājis un darīs to arī turpmāk.

NA parlamenta frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka tuvākajā frakcijas sēdē NA lems par to, vai atbalstīs Bičkoviča pārvēlēšanu, kā arī to, vai nepieciešams viņu uzaicināt tikties ar deputātiem. Šādu viedokli pauda arī opozīcijā esošās «No sirds Latvijai» Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Gunārs Kūtris. Viņš norādīja, ka pagaidām partijā par iespējamo atbalstu vēl neesot spriests.

Arī pārējie divi opozīcijā esošie politiskie spēki - Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un «Saskaņa» - vēl nav izlēmuši, kā balsos.

LRA līderis Mārtiņš Bondars teica, ka frakcijas deputāti tikušies ar abiem kandidātiem, bet lēmuma par to, vai atbalstīt Bičkoviča pārvēlēšanu, vēl neesot, tādēļ drīzumā par to tiks runāts. Bet «Saskaņas» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja, ka parlamentāriešiem nepieciešams izvērtēt, ko priekšsēdētājs līdz šim ir padarījis.

Jau ziņots, ka AT tiesneši plēnumā piektdien nolēma uz AT priekšsēdētāja amatu virzīt esošo priekšsēdētāju Bičkoviču. Par viņu nobalsoja 23 no 40 tiesnešiem. 21 ir minimālais balsu skaits, lai nolemtu par kandidāta virzīšanu uz AT priekšsēdētāja amatu.

Bičkovičs Augstāko tiesu vada kopš 2008.gada, savukārt Guļāns bija AT priekšsēdētājs no 1994.gada līdz 2008.gadam. Saskaņā ar grozījumiem likumā «Par tiesu varu» turpmāk Augstākās tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi, un viena un tā pati persona var būt par AT priekšsēdētāju ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu