Premjers: Lietuva neapsver iespēju celt Visaginas AES bez Latvijas un Igaunijas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs noraidījis medijos izskanējušo pieņēmumu, ka lietuvieši varētu celt Visaginas atomelektrostaciju (AES) vieni bez reģionālo partneru - Latvijas un Igaunijas - līdzdalības.

«Uzcelt jau var jebko, bet ko darīt tālāk? Nē, tādu iespēju mēs noteikti neapsveram un nerunājam par šā projekta īstenošanu sadarbībā vienīgi ar [stratēģisko investoru] «Hitachi«,» premjers sacījis, atbildot uz žurnālistu lūgumu komentēt minēto informāciju.

Kā trešdien rakstīja «Verslo žinios», Lietuvas institūcijās sākts spriest, vai būtu iespējams šo projektu īstenot tikai kopā ar tehnoloģijas ražotāju - konsorciju «Hitachi-GE», uzņēmuma akcijas vai nu sadalot proporcionāli, vai arī Lietuvai pārņemot 80% no tām.

«Šobrīd Eiropā nav ekonomiski pamatotu investīciju enerģijas ražošanā, pastāv tikai subsidēšana,» izdevumam sacījusi kāda Lietuvas amatpersona, kas nav vēlējusies nosaukt savu vārdu.

«Verslo žinios» pauž viedokli, ka Lietuva, Latvija un Igaunija formāli vēl aizvien spēlē «strupceļā nonākušu galda spēli, kas tiek dēvēta par Visaginas AES projektu», - Lietuvas pārstāvji trīspusējo tikšanos laikā lūdz kaimiņiem izteikt savu nostāju un ikreiz saņem formālu atbildi, ka Igaunija un Latvija iesaistītos projekta attīstīšanā, ja tas būtu «ekonomiski pamatots». Arī pagājušajā piektdienā Rīgā notikusī domu apmaiņa Baltijas Ministru padomes neformālajā sesijā, kuras laikā notika arī enerģētikas amatpersonu apspriede, «beigusies tradicionāli».

Izdevums norāda, ka, īstenojot projektu tikai sadarbībā ar «Hitachi», subsīdiju līmenis nepārsniegtu «sabiedrības interesēm atbilstošo pakalpojumu vēsturisko maksimumu».

Kā ziņots, Latvijas un Igaunijas premjerministri Laimdota Straujuma un Tāvi Reivass piektdien pēc Baltijas Ministru padomes neformālās sesijas Viļņā uzsvēra, ka abu valstu dalība Visaginas AES projektā būs atkarīga no tā ekonomiskās efektivitātes. Butkevičs sesijas laikā kolēģus iepazīstināja ar savas valsts piedāvājumiem un provizoriskajiem vērtējumiem un piebilda, ka sadarbība ar stratēģisko investoru - Japānas kompāniju «Hitachi» - turpināsies.

«Pastāstījām, ka nepieciešams ekonomiskās un enerģētiskās efektivitātes izvērtējums, aicinājām kolēģus izstudēt mūsu piedāvājumus un informējām, kas paveikts Lietuvā,» viņš sacīja kopīgajā preses konferencē.

Reivass tikmēr norādīja, ka Visaginas jautājums Viļņas tikšanās laikā nav plaši apspriests, bet Igaunija neatteiksies no AES celtniecības idejas, ja projekts ekonomiski atmaksāsies.

Līdzīgu viedokli izteica arī Straujuma. «Ja būs ekonomiskais novērtējums, mēs runāsim un diskutēsim,» viņa sacīja.

Februārī apmeklējot Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināli, Lietuvas premjers medijiem atklāja, ka atsākušās sarunas ar Igauniju par Visaginas AES projektu. Viņš pastāstīja, ka abu valstu eksperti diskutē par to, kura valsts uzņemsies kodolrisku, ja šāds objekts tiks būvēts, proti, tiek apspriests, vai šī nasta gulsies uz vienas valsts pleciem vai to dalīs visas trīs valstis.

Stratēģiskā investora - Japānas enerģētikas koncerna «Hitachi» - pārstāvji izteikušies, ka projektā vajadzētu piedalīties visām trijām Baltijas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu