Belēvičam pielaidi valsts noslēpumam varētu liegt attiecības ar Abdulmuslimovu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) pielaidi valsts noslēpumam varētu liegt iespējamās attiecības ar specdienestu redzeslokā nonākušo uzņēmēju Bislanu Abdulmuslimovu saistībā ar tā kontrolēto Rēzeknes gaļas kombinātu (RGK) un šī uzņēmuma vadītāju Gunti Piteronoku, vēsta laikraksts «Diena».

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) jau ceturto mēnesi pārbauda, vai piešķirt Belēvičam augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam. Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā Belēvičs izsaukts klātienes intervijai uz SAB. Ministrs esot parakstījies par ziņu neizpaušanu, tādēļ neatklāj, par ko iztaujāts SAB.

«Kāds varbūt arī gribētu mani noņemt no trases caur pielaides neiedošanu, bet nav iemesla,» norāda ministrs.

Belēvičs ar Abdulmuslimovu un Piteronoku, kuru dzīvesbiedrēm saskaņā ar «Lursoft» datiem pieder attiecīgi 25% un 44% RGK kapitāldaļu, esot iepazinies tikai 2012.gadā vairāku pašmāju ražotāju finansētajā kampaņā «Nepērc svešu!», kas aicināja nepirkt svešās zemēs ražotus pārtikas produktus. Piteronoks gan sarunā ar «Dienu» lēš, ka Belēviču pazīst jau gadus piecus līdz septiņus - kopīgi medījuši, viņš viesojies arī Belēviču briežu dārzā Kokneses novadā.

Viens no «Nepērc svešu!» vadītājiem lobists Didzis Šmits «Dienai» atklāj, ka kampaņas budžets bijis ap 37 000 latu (ap 53 000 eiro) un RGK devis proporcionāli lielāko ieguldījumu - virs 8000 latiem. Belēviču ģimenes zemnieku saimniecība «Zemitāni» iemaksājusi ap 2700 latiem (ap 3841 eiro) pirms nodokļu nomaksas.

«Diena» apgalvo, ka šī kampaņa faktiski kalpoja arī par publicitātes dopingu pašam Belēvičam pirms 2013.gada pašvaldību vēlēšanu kampaņas, kurās viņš no Latvijas Zaļās partijas kandidēja kā pirmais numurs Rīgā.

Tomēr Belēvičs neesot bijis vienīgais, kurš tobrīd apsēdies pie viena galda ar Abdulmuslimovu. Kampaņā piedalījās arī toreizējā premjera Valda Dombrovska (V) padomnieka Ulda Krievāra vadītā SIA «Latvijas piens». Ar Latvijas Alus darītāju asociācijas starpniecību kampaņu līdzfinansēja arī ar zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) ģimeni saistītais «Piebalgas alus».

Belēvičs uzsver, ka ar Abdulmuslimovu viņu ārpus trīs gadu senās kampaņas nekas nesaista. Sākotnēji Belēvičs apgalvojis, ka šīs attiecības aprobežojas ar mednieku solidaritāti un viņa briežu dārzos audzētie meža zvēri tiek pārstrādāti turpat «Zemitānu» kūpinātavā, nevis RGK.

«Diena» viesojusies Belēviča ģimenei piederošajā meža gaļas veikaliņā «desa&co» Spīķeros, pārliecinoties, ka uz desām un citiem gaļas izstrādājumiem tiešām norādīts, ka tie ražoti Belēviču ģimenei piederošajā saimniecībā. Tomēr, atbildot uz tiešu jautājumu, vai «Zemitānu» produkcija netiek kūpināta RGK, pārdevējs atcerējies, ka pirms pāris gadiem tiešām bijusi situācija, kad sabojājusies kūpinātava un viena brieža desu partija aizvesta nokūpināt uz Piteronoka un Abdulmuslimova kontrolēto uzņēmumu.

Konfrontēts ar šo jauno informāciju, to atceras arī Belēvičs. RGK esot izpalīdzējis bez maksas, jo «piestumt kūpinātavā vēl vienus desu ratiņus klāt - cik tad tas maksā?». Vēlāk no veselības ministra pienākusi precizējoša īsziņa: «RGK Pierīgā ir pelmeņu rūpnīca. Lai Piteronoks iztaisītu eksperimentālo brieža gaļas pelmeņu partiju, tiku viņam iedevis divu dambriežu kautķermeņus. Maksu par to neņēmu. Kad Piteronoks nokūpināja «Zemitānu» salami - arī viņš nepaņēma samaksu. Tā teikt - barters: gaļa pret kūpināšanu.»

Piteronoks uzsver, ka starp viņu un Belēviču bijusi «tīri saimnieciska darbība, domāju, viss ir apmaksāts». Pirms vairākiem gadiem intervijā žurnālam «Forbes Latvija» Abdulmuslimovs par pieminēto pelmeņu cehu Piņķos izteicās kā par paša nopirktu un Piteronoku piesauca kā savu «kompanjonu». Lai gan neoficiāli izskan viedoklis, ka patiesā Abdulmuslimova ietekme RGK šobrīd varētu būt mazāka, nekā tas uzrādīts «Lursoft», Piteronoks sarunā ar «Dienu» viņu vēl aizvien dēvē par savu biznesa partneri, bet uzsver - viņa un Belēviča attiecībām Abdulmuslimovs nestāvot tuvumā.

Kā ziņots, SAB patlaban pārbauda vēl 12 Saeimas deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai.

Tāpat SAB 1.martā apliecināja, ka par pielaides saņemšanu joprojām turpinās pārbaude par vienu valdības ministru. Jau ziņots, ka tas ir veselības ministrs Belēvičs. Februāra sākumā premjerministre Laimdota Straujuma (V) izteicās, ka pielaides neesamība nav uzskatāma par traucēkli kvalitatīvai ministra pienākumu veikšanai, un viņa nedomā, ka Belēvičs varētu nesaņemt pielaidi.

Divi iepriekšējās valdības ministri Baiba Broka (VL-TB/LNNK) un Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) bija spiesti savu politisko karjeru valdības ministra amatā beigt tieši tādēļ, ka nesaņēma pielaidi valsts noslēpumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu