Austrālijā pirmo reizi ar 3D printeri izgatavojuši lidmašīnu reaktīvos dzinējus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas zinātnieki ar 3D printeri izgatavojuši divus lidmašīnu reaktīvos dzinējus, kas piesaistījis lielo ražotāju interesi, ceturtdien paziņojuši Austrālijas Melburnas Monaša universitātes pētnieki.

Paveiktais atklājis 3D printeru potenciālu augstas kvalitātes produktu izgatavošanā, norādījuši zinātnieki, kuri «izdrukājuši» dzinēju pēc Francijas dzinēju ražotāja «Safran» gāzes turbīnas šablona. «Safran» piegādā detaļas «Airbus» un «Boeing».

«Būtiski ir tas, ka lielie ražotāji un inženierkompānijas, piemēram, «Safran» un «Airbus» atzinušas, ka materiāls, ko var izdrukāt ar 3D printeri, atbilst aviācijas kvalitātes prasībām, un es domāju, ka tas ir ārkārtīgi nozīmīgi,» atzinis universitātes pārstāvis Ians Smits.

«Tā ir satriecoša tehnoloģija. Mēs jau daudz esam redzējuši plastmasas un polimēru jomā, bet šis sajūsmina tādēļ, ka tagad tie ir metāli un vieglie metāli - titāns, niķelis un alumīnijs.»

3D printerus izgudroja 80.gados. Tie izmanto lāzeru, lai pēc digitāla dizaina «izdrukātu» metāla un plastmasas priekšmetus.

Interese par šo tehnoloģiju patlaban pieaug, jo beidzas oriģinālās tehnoloģijas patents. Tas dod iespēju konkurencei, kas varētu paaugstināt tehnoloģijas kvalitāti un pazemināt izmaksas.

Monaša universitātes zinātniece Vu Siņhua pastāstīja, ka viņas komanda izgatavojusi iekārtas, izjaucot vecu dzinēju un skenējot tā detaļas. Sarežģītās ieceres īstenošana prasījusi gadu.

Viens no dzinējiem patlaban apskatāms Austrālijas Starptautiskajā aviācijas izstādē Melburnā, otrs - Tulūzā Francijas aviācijas kompānijā «Microturbo».

Foto: Reuters/ScanPix

Smits norādījis, ka tehnoloģiju piemērota, lai ātri un lēti izgatavotu produktu prototipus un individuāla pasūtījuma detaļas.

3D metāla printeri varētu izmantot arī biomedicīnā, lai izgatavotu ķermeņa daļas vai iekārtas.

«Dažas lielās iespējas mēs saredzam medicīnas jomā, kur pēc vajadzības varēs izgatavot ķermeņa daļas - mākslīgās locītavas, gurnu kaulus - kas veidoti speciāli konkrētam indivīdam,» sacīja pētnieks. «Daudzi ķirurgi vēlas izgatavot paši savus instrumentus, kas piemēroti tieši viņiem vai noteiktām ķirurģiskām procedūrām.»

Tirgus izpētes kompānija «Gartner» pērn prognozēja, ka izdevumi 3D printeru jomā pasaulē pieaugs no 1,6 miljardiem dolāru 2015.gadā līdz 13,4 miljardiem dolāru 2018.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu