VNĪ: Arī būvnieku eksperts liecina, ka Rīgas pils sāka degt «SBRE» objektā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) secina, ka arī būvnieku nolīgtais eksperts apstiprina, ka Rīgas pils ugunsgrēks ir izcēlies būvobjektā, par ko ir atbildīgs pils remontdarbu veicēja pilnsabiedrība «SBRE», biznesa portālu «Nozare.lv» informēja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Šādu secinājumu var izdarīt no «SBRE» nolīgtā eksperta viedokļa kopsavilkuma, ko «SBRE» šodien tikšanās laikā iesniedza VNĪ, sacīja Laukšteina.

«Jāatgādina, ka «SBRE» pieaicinātais eksperts jau vasarā kā vienu no versijām par ugunsnelaimes cēloni izvirzīja arī aizdegšanos no ķīniešu laternas, kura šodien saņemtajos secinājumos ir atmesta. Taču pats būtiskākais ir tas, ka arī «SBRE» eksperti atzīst, ka ugunsgrēks ir izcēlies telpās, kas tika nodotas «SBRE» atbildībā. Minētajā kopsavilkumā izvirzītas vairākas hipotēzes, taču konkrētus ugunsgrēka iemeslus «SBRE» eksperti savā slēdzienā nenorāda,» skaidroja Laukšteina.

Viņa piebilda, ka «SBRE» publiskos paziņojumus VNĪ vērtē kā sarunu procesa novilcināšanu tā vietā, lai konstruktīvi vienotos, kā «SBRE» kompensēs ugunsgrēka radītos zaudējumus un turpinās sadarbību esošā līguma gaitā.

VNĪ arī uzsver, ka būvdarbi Rīgas pilī turpinās, taču, ja sarunu vilcināšana no «SBRE» puses turpināsies, VNĪ pieņems lēmumu par citiem juridiskiem strīdus risināšanas veidiem, norādīja Laukšteina.

Jau ziņots, ka «SBRE» uzaicinātais eksperts, Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidents un Starptautiskās Ļaunprātīgās dedzināšanas izmeklētāju apvienības pirmais viceprezidents Pīters Mansi secinājis, ka Rīgas pils ugunsgrēks ir izcēlies ēkas centrālās daļas ziemeļaustrumu daļā, neizmantotā šautuvē, kas ir blakus kompleksa galvenajai ziemeļaustrumu daļai. Šajā vietā nekādi darbi netika veikti.

Eksperts norāda, ka viņa slēdziena pamatā ir ugunsgrēka postījumu un citu degšanas īpašību izpēte izmeklēšanas laikā, vispārīgi uguns izpētes zinātnes secinājumi, ugunsgrēka attīstība jumta konstrukcijās un pirmo notikuma vietā ieradušos ugunsdzēsēju novērojumi.

«Balstoties uz man pieejamo informāciju, kas līdz šim ir savākta, nav iespējams noteikt ugunsgrēka iemeslu, un kā iespējamais cēlonis varētu būt neuzmanīga rīcība ar smēķēšanas piederumiem neizmantotajā šautuvē, kas atrodas pils daļā, kurā darbi netika veikti, tas ir - virs muzeja, tā jumta telpās. Šai zonai varēja piekļūt gan no kompleksa muzeja puses, kurā ieeja ir aizliegta, bet nav apsargāta, gan arī neatļauti iekļūstot jumta telpā no darbuzņēmēja jumta telpu puses,» uzsver Mansi.

Jau ziņots, ka VNĪ pieaicinātie Igaunijas eksperti secinājuši, ka ugunsgrēks 20.jūnijā izcēlies būvnieka rīcībā nodotajā Rīgas pils daļā, un tā iemesls bijusi atklātas uguns avots - dzirkstele, kvēlojoša cigarete vai jebkurš cits atklātas uguns avots.

Ņemot vērā, ka ugunsgrēka izcelšanās avots saskaņā ar VNĪ pieaicināto ekspertu atzinumu bijis būvobjektā, par ko saskaņā ar līgumu atbild būvnieks, VNĪ prasa, lai pilnsabiedrība «SBRE» par saviem līdzekļiem novērš ugunsgrēka sekas. Provizoriski aplēstās šo darbu izmaksas ir 4,3 miljoni latu.

VNĪ jau nosūtījis būvniekam vēstuli ar prasību saviem spēkiem un par saviem līdzekļiem novērst postījumus. Vienlaikus iesniegti pieteikumi apdrošinātājiem AAS «Baltijas Apdrošināšanas nams» (BAN) un «BTA Insurance Company» (BTA) par zaudējumu atlīdzību.

Ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 2013.gada 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

«SBRE» iepriekš kategoriski norobežojās no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos. Būvnieki norāda, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu