Cīņai pret vīrusiem: veselības dzērienu receptes lieliem un maziem!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Brīžos, kas apkārt visi slimo, rodas jautājums, kā pasargāt sevi un savus mīļos. Viens no labākajiem veidiem papildus svaigam gaisam un kārtīgai atpūtai – apzināta pārtikas produktu izvēle. Domājot par veselību, princips, pie kura mēģinu pieturēties, ir ēst un dzert veselīgi katru dienu. Īpaši aktuāli tas kļuva laikā, kad apkārt plosījās vīrusi un dažādas saaukstēšanās slimības. Tā kā man mājās ir mazi bērni, no kuriem viens ir ļoti, ļoti izvēlīgs visā, ko ēd, tad es meklēju alternatīvus risinājumus, kā apmierināt bērna vēlmi pēc garšīguma un savu vēlmi nodrošināt bērnam nepieciešamo vitamīnu un uzturvielu daudzumu, lai ķermenim būtu spēks cīnīties pret vīrusiem.

Raksts tapis sadarbībā ar jogas pazinēju, portāla YOGI.lV dibinātāju Kristīni Sommeri.

http://yogi.lv/

Lassi jeb jogurta dzēriens ir ļoti izplatīts Indijā, kur to lieto gan tīru bez piedevām, gan kopā ar augļiem – visbiežāk mango un banānu. Tas ne tikai remdē slāpes, bet arī apmierina izsalkumu, turklāt Tibetas medicīnā kopā ar apgrauzdētu kumīnu to lieto arī kā līdzekli pret caureju. Ja mēs meklētu alternatīvu lassi mūsu platuma grādos, tad tas būtu jogurts bez piedevām, un pavisam droši tā vietā mēs varam lietot arī grieķu jogurtu, turku jogurtu, bio lakto bez piedevām, kefīru, tīrkultūru, paniņas un pat mājās raudzētu rūgušpienu.

Esmu secinājusi, ka viens no veidiem,

kā iemānīt bērnam un arī dažam labam pieaugušajam dažādas veselīgas lietas, ir pagatavot no tām kokteili jeb smūtiju.

Mūsmājās visiecienītākā lassi recepte, kuru paši dēvējam par «dzelteno kokteili», ne tikai stiprina imunitāti, bet ir arī ļoti garšīgs dzēriens ar kuru reizēm aizstājam brokastis (kad gatavojam šo kokteili no rīta, tad jogurtu izņemu no ledusskapja jau kādu laiciņu pirms kokteiļa pagatavošanas, lai tas nebūtu pārāk auksts), taču to var dzert arī starp ēdienreizēm vai launaga laikā kā našķi.

DZELTENAIS KOKTEILIS IMUNITĀTES STIPRINĀŠANAI

Šis kokteilis patiesībā ir tik vienkāršs, ka to var gatavot, nepieturoties pie konkrētām mērvienībām, bet vadīties no savām garšas izjūtām, turklāt daļu produktu var droši aizstāt ar citiem. Esmu mēģinājusi šo recepti gan ar bezpiedevu jogurtu, gan kefīru, gan mājas rūgušpienu, gan grieķu jogurtu. Ar jogurtu dzēriens būs tumīgāks, tāpēc, ja vēlies šķidrāku dzērienu, izmanto kefīru.

Sastāvdaļas

  • 3 glāzes jogurta (vai paniņu, rūgušpiena, kefīra utt. Ja vēlies šķidrāku dzērienu, pievieno 4 glāzes)
  • 3 banāni
  • 2-3 tējkarotes svaigi rīvēta ingvera bez mizas (atkarībā no tā, cik spēcīgu ingvera garšu vēlies. Bērniem iesaku sākt ar nelielu daudzumu un rīvēt uz vissmalkākās rīves)
  • 3 ēdamkarotes medus (medu var aizstāt ar aptuveni 3-5 mīkstajām datelēm)
  • 1 citrons (sula)
  • 4 tējkarotes kurkumas pulvera
  • čia sēklas (pēc izvēles! Ja pievieno čia, tad kokteili dzer uzreiz pēc pagatavošanas, citādi ar laiku tas uzbriedīs un būs ēdams ar karoti)

Pagatavošana

Ļoti vienkārša. Blendera traukā ielej jogurtu, liec klāt banānus, medu vai dateles, kurkumas pulveri un citrona sulu. Blendē, līdz iegūsti viendabīgu masu. Es parasti maļu vismaz pāris minūtes, lai visas sastāvdaļas un garšas pilnībā sajaucas.

SARKANAIS VITAMĪNU KOKTEILIS

Tā kā saaukstēšanās laikā Tibetas medicīna govs piena produktus neiesaka lietot, jo tie palielina gļotu veidošanos ķermenī, ziemas periodā es govs pienu cenšos pēc iespējas aizstāt ar mandeļu vai Indijas riekstu pienu.
Pamatsastāvdaļas kokteilim – zemenes un banāns, (attiecība: pusotra krūze zemeņu + viens banāns) kuras sablendē kopā. Banāns šeit kalpo kā saldinātājs, tāpēc to var aizstāt ar citu saldinātāju pēc savas izvēles – dateles, kļavu sīrups, agaves sīrups, mežrozīšu sīrups, brūnais cukurs.

Sastāvdaļas

  • 3 glāzes zemeņu
  • 2 banāni
  • 1-2 glāzes mandeļu vai Indijas riekstu piena (ar piena daudzumu šeit var variēt atkarībā no tā, cik biezu vai šķidru kokteili gribas)
  • 2 ēdamkarotes čia sēklu
  • 2 ēdamkarotes godži ogu
  • 4 mīkstās dateles (pēc izvēles, var saldināt arī ar medu)

ZELTA PIENS

Dzeltenais dzēriens, kuru mēdz dēvēt arī par dievu dzērienu, šķiet, ir viena no populārākajām indiešu virtuves receptēm. To gatavo jogas centros, ājūrvēdas nodarbībās un pat Bolivudas filmās. Ne tikai kino, bet arī dzīvē, šis dzēriens ir populārs savu daudzo lielisko īpašību dēļ, pie kurām kā svarīgākās var minēt imunitātes uzlabošanu, aknu detoksikāciju, svara un vielmaiņas normalizēšanu, normāla spiediena uzturēšanu, ādas slimību ārstēšanu utt.
Šis dzēriens noteikti ir jādzer vakarā pirms gulētiešanas, jo tas darbojas labāk nekā jebkuras miega zāles. Palikt nomodā pēc tā ir gandrīz neiespējami! Es to dzeru arī pēc vēlās jogas nodarbības, kad ēst kārtīgu maltīti jau ir par vēlu, bet organismam tomēr kaut ko «prasās».

Sastāvdaļas

  • 1 tējkarote kurkumas
  • 1/2 glāzes ūdens
  • Zaļais kardamons (2-4 pākstiņas)
  • 2 glāzes piena (ar govs pienu būs treknāks dzēriens, ar riekstu pienu - liesāks.)
  • 1 tējkarote kokosriekstu eļļas vai gī sviesta
  • ¼ tējkarotes svaigi maltu melno piparu (ļoti būtiski pievienot melnos piparus, jo tie divkāršo kurkumas uzsūkšanos)
  • medus pēc garšas

PAGATAVOŠANA
Vispirms katliņā ielej puskrūzi auksta ūdens un uzvāra, tad liek klāt kurkumu, kardamonu un melnos piparus. Vāra, līdz iegūst pastai līdzīgu konsistenci.
Pēc tam lej klāt pienu. Kad tas sāk mest burbuli, pievieno kokosriekstu eļļu un ņem nost no uguns. Kad piens ir atdzisis līdz dzeršanai piemērotai temperatūrai, pievieno medu pēc garšas. Svarīgi ir medu nevārīt, jo tad tas ne tikai zaudē visas savas labās īpašības, bet arī kļūst veselībai kaitīgs.

Esiet veseli!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu