Heigels: Gvantanamo cietumu būs ļoti grūti slēgt

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdzšinējais ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels pirmdien intervijā Nacionālajam sabiedriskajam radio atdzinis, ka «būs ļoti grūti» slēgt Gvantanamo cietumu līdz prezidenta Baraka Obamas prezidentūras beigām.

Heigels, kurš novembrī paziņoja par atkāpšanos un drīz atstās ministra amatu, arī atzina, ka pats ieņēmis piesardzīgu nostāju pret Gvantanamo ieslodzīto pārvietošanu.

Pretrunīgi vērtētais cietums Gvantanamo tika izveidots pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ASV, un Obama, stājoties prezidenta amatā, solīja to slēgt, taču Kongresa pretestība to līdz šim nav ļāvusi.

Kongress ir aizliedzis pārvest Gvantanamo ieslodzītos uz ASV, un Savienoto Valstu diplomātiem nav bijis viegli atrast valstis, kas vēlētos viņus uzņemt.

Heigels norādīja, ka Obamam nebūs viegli izpildīt savu solījumu un tuvāko divu gadu laikā līdz prezidentūras beigām slēgt bēdīgi slaveno cietumu, sevišķi, ja Kongress turpinās likt šķēršļus pēdējo 122 ieslodzīto pārvešanai.

«Tas nav vienkārši (..). Ir iemesls, kādēļ šie cilvēki tur atrodas,» norādīja Heigels, piebilstot, ka pēdējie ieslodzītie, kas palikuši, ir tie sarežģītākie gadījumi.

ASV aizsardzības ministram katrā pārvešanas gadījumā ir oficiāli jāapstiprina, ka neapstāv tūlītējs risks par ieslodzītā atgriešanos kaujaslaukā. Heigels uzsvēra, ka uztver šo pienākumu nopietni, tādēļ arī process neiet tik ātri.

Heigels neatzina, ka Baltais nams izdarītu uz viņu spiedienu šajā lietā, bet norādīja, ka ne visi ir apmierināti ar viņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu