Kanālu starp Atlantijas un Kluso okeānu sāks būvēt šogad (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nikaragvā plānota kanāla būvniecība, kas savienotu Atlantijas un Kluso okeānu, tiks sākta šā gada beigās, pirmdien paziņoja Nikaragvas valdība.

Iepriekš bija ziņots, ka kanāla būvdarbu sākšana tiks atlikta uz 2015.gadu.

Kanāla administrācijas vadītājs Manuels Koronels-Kautss pirmdien paziņoja, ka visi pētījumi, kas nepieciešami kanāla būvdarbu sākšanai, noris paredzētajā laikā.

Koronels-Kautss sestdien laikrakstam «La Prensa» bija paziņojis, ka būvdarbi sāksies 2015.gadā - gadu vēlāk, nekā tika plānots, jo vēl nepieciešams veikt tehniski ekonomisko pamatojumu un izvēlēties maršrutu.

Koncesijas līgums uz 50 gadiem

Nikaragvas parlaments 2013.gada jūnijā apstiprināja koncesijas līgumu uz 50 gadiem ar Honkongā bāzēto grupu «HKND Group». Nikaragvas valdībai būs kanāla mazākuma akcijas un tā gūs peļņu no kanāla darbības.

Projekta kritiķi Nikaragvā

apšaubīja kompānijas uzticamību un norādīja uz pieredzes trūkumu tik liela projekta īstenošanā.

Tomēr HKND īpašnieks Vans Dzjins paziņoja, ka ir piesaistījis starptautiskus investorus un ir gatavs kanālu uzbūvēt mazāk nekā sešu gadu laikā.

Ūdens ceļš 300 kilometru garumā

Plānots, ka jaunais ap 300 kilometru garais ūdens ceļš savienos Karību jūru ar Kluso okeānu caur Nikaragvas ezeru, kas ir lielākais Centrālamerikas saldūdens ezers.

Nikaragvas līderi par šādu kanālu ir sapņojuši vairāk nekā gadsimtu.

Jaunajam kanālam ir ierosināti vairāki maršruti, kas visi ir trīsreiz garāki par Panamas kanālu, kurš pēc desmit gadus ilgušiem būvdarbiem tika pabeigts 1914.gadā. Plānotā ūdens ceļa izmaksas ir 40 miljardi ASV dolāru (29 miljardi eiro).

Vides aizstāvji ir norādījuši, ka Nikaragvas alternatīva Panamas kanālam radīs pastāvīgus draudus reģionam, kravas kuģiem bojājot Nikaragvas ezera vidi.

Nikaragvas prezidents Daniels Ortega iepriekš bija paziņojis, ka jaunā kanāla būvdarbi tiks sākti 2014.gada maijā. Ortega uzsvēra, ka kanāls viņa valstij, kas ir viena no nabadzīgākajām Centrālamerikā, sniegs «ekonomisko neatkarību».

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu