Prezidents: Premjera amata kandidāts varētu būt zināms šonedēļ (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz Ziemassvētkiem mēs zināsim Ministru prezidenta kandidātu, kurš kopā ar izvēlēto komandu varēs apstiprināt jauno valdību, šādu pārliecību šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Šonedēļ būs iespējams uzzināt, kurš būs nākamais premjers, uzskata prezidents, norādot, ka viņa rīcībā ir informācija un pat konkrētu personu uzvārdi, ar kurām partijas strādā. «Paziņojums var būt jebkurā brīdī, arī šonedēļ,» atklāja prezidents.

Bērziņš uzsvēra, ka viņš un partijas strādā vienoti, lai varētu izveidot jauno valdību.

Prezidents partijām arī «iesaka uzvārdus,

kuri liekas piemēroti, lai partijas tos izvērtētu». Viens no šādiem kandidātiem ir Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Bērziņš apstiprināja, ka Pildegoviča kandidatūru viņš ir apspriedis ar demisionējušo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) uzreiz pēc viņa demisijas paziņojuma.

Prezidents atklāja, ka premjera amata kandidāti ir vairāki. Starp tiem ir jau minētais Pildegovičs, arī Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš un Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars.

Jautāts, ar ko Pildegovičs ir labāks premjera kandidāts par aizsardzības ministru Arti Pabriku (V), prezidents atbildēja, ka

vērtē cilvēkus pēc padarītā darba,

nevis pēc spējas parādīt tēlu. «Mārketinga mums ir sen par daudz, nav reālu darbu,» bilda Bērziņš.

Prezidents sacīja, ka, izskatot kandidātus, viņš vērtē «visu kopumu, bet izejas punkts ir darba rezultāts». Tāpat Bērziņš uzsvēra, ka viņa uzskats līdz šim nav mainījies un valdību vajadzētu vadīt Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V), jo viņa būtu spējīga «šajos īsajos mēnešos vadīt šo situāciju».

Bērziņš arī atzina, ka par premjera amata kandidātu virzījis arī «Vienotības» politiķi Jāni Reiru un Saeimas «Vienotības» frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi, un norādīja, ka negrasās «savu [kandidātu] bīdīt, man tādas intereses nav». Uz norādi par Zaķa pagātni, nesamaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN) par iegādāto automašīnu,

prezidents atteica, ka «visi cilvēki dzīvē ir kļūdījušies,

un galvenais ir meklēt ceļu uz priekšu».

Viņš arī atklāja, ka ar partiju cilvēkiem tiekas citos laikos ārpus oficiālajām tikšanās reizēm un tas notiek regulāri, taču uzsvēra, ka netur «sev kabatā kaut kādu slēpto tumšo zirdziņu,» kas parādīsies 7.janvārī, kad prezidents izsludinās savu Ministru prezidenta amata kandidātu.

Komentējot Pabrika aizdomas, ka prezidents rīkojas Saeimas ārkārtas vēlēšanās pozīcijas zaudējušo politisko spēku, piemēram, «Par labu Latviju» un Tautas partijas, līderu interesēs, Bērziņš atteica, ka vieglākais veids, kā aizsegt sevi, ir pārmest citiem, norādot, lai «Pabriks paskatās pats uz sevi», jo pats ir reiz pārstāvējis Tautas partiju. Viņš apgalvoja, ka ar šo partiju līderiem par nākamās valdības veidošanu nekonsultējas. Bērziņš arī noliedza baumas, ka šajā procesā kāda ietekme būtu Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Bērziņš, noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nolēmis nevienu no nosauktajām personām neaicināt veidot Ministru kabinetu.

Šajā sarunu kārtā vienīgais oficiāli izvirzītais premjera amata kandidāts bija pašreizējais aizsardzības ministrs Pabriks, bet pārējās partijas runāja par zināmiem favorītiem, taču oficiāli tos augstajam amatam nevirzīja. Prezidents par šādu rīcību izšķīrās, jo neesot guvis pārliecību par partiju līdz šim izvirzīto kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam.

Ja līdz šī gada beigām partijas neizvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, prezidents savu kandidātu atklās ne ātrāk kā nākamā gada 7.janvārī.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu