ASV Finanšu ministrija pārdod savas pēdējās GM akcijas (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Finanšu ministrija pirmdien pārdeva pēdējās tai piederošās autobūvnieka «General Motors» (GM) akcijas, nobeidzot GM glābšanu no bankrota, kas tika uzsākta pirms pieciem gadiem finanšu krīzes kulminācijas laikā.

Šajā glābšanas procesā 49,5 miljardu ASV dolāru (25,3 miljardu latu) apjomā Finanšu ministrija ir cietusi vairāk nekā 10 miljardu dolāru (piecu miljardu latu) lielus zaudējumus. Ministrija tomēr atzīst, ka ASV autobūves nozares, kā arī miljoniem šīs nozares darbavietu un daudzu bijušo strādnieku pensiju izglābšana bija tā vērta.

2008.gadā sāktais glābšanas process, kas tolaik tika uzskatīts par ļoti skandalozu, «palīdzēja stabilizēt autorūpniecību un novērst vēl vienu Lielo depresiju,» paziņoja finanšu ministrs Džeikobs Lū.

ASV prezidents Baraks Obama «saprata, ka bezdarbība varētu maksāt ekonomikai vairāk nekā miljonu darbavietu, zaudētus personīgos ietaupījumus miljardiem [dolāru] apmērā un ievērojamu ekonomiskās ražošanas kritumu», sacīja Lū.

ASV autobūves nozares glābšana tika uzsākta 2008.gada beigās Džordža Buša jaunākā prezidentūras laikā un turpinājās Obamas prezidentūras laikā. ASV valdība pārņēma finansiālu kontroli pār GM un autobūvnieku «Chrysler».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu