Koalīcijas partneriem nebūtu iebildumu strādāt Pabrika valdībā (59)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašreizējie koalīcijas partneri pozitīvi vērtē aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) kandidatūru premjera amatam, un viņiem nebūtu iebildumu strādāt Pabrika vadītā valdībā, ja Valsts prezidents Andris Bērziņš viņu nominētu veidot jauno Ministru kabinetu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka sanāksmē pārrunāti jautājumi saistībā ar jaunās valdības veidošanu. «Gan jāatzīst, ka būtisku jaunumu nav,» norādīja valdības vadītājs, piebilstot, ka

otrdien paredzētas konsultācijas ar prezidentu, pēc kurām varēs sniegt komentārus par situācijas attīstību.

Premjers arī bija atturīgs komentāros par to, kā varētu noslēgties šīs nedēļas konsultācijas ar prezidentu, un par to, vai Pabriks varētu tikt nominēts valdības vadītāja amatam. «Pašreiz negribas komentēt konsultāciju rezultātu, pirms šīs konsultācijas notikušas,» skaidroja Dombrovskis.

Pabriks vienīgais «Vienotības» kandidāts

Viņš arī norādīja, ka rīt būs iespēja uzklausīt prezidenta viedokli un tad varēs lemt par tālāko rīcību. «Jāatrod konstruktīvs risinājums, kā virzīties uz priekšu un bez liekas kavēšanās ķerties pie jaunās valdības izveides,» uzskata Dombrovskis.

Uz koalīcijas padomes sēdi šodien bija ieradies arī Pabriks, kuru «Vienotība» patlaban oficiāli nosaukusi kā vienīgo kandidātu premjera amatam. Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka

sarunās ar prezidentu nacionālās apvienības pārstāvji vēlēsies dzirdēt, kāpēc varētu būt nepieņemama Pabrika kandidatūra

vai kāds cits no «Vienotības» nosauktajiem kandidātiem.

Dzintars arī skaidroja, ka līdzšinējā Pabrika politiskā darbība, īpaši pēdējos gados, pierādījusi, ka viņam ir kopīgas pozīcijas ar nacionālo apvienību. Līdz ar to nacionālā apvienība būtu gatava turpināt sarunas par iespēju sadarboties jaunajā valdībā, tomēr prezidenta viedoklis nacionālajai apvienībai ir svarīgs, uzsvēra Dzintars.

Pabrikam ir arī Reformu partijas atbalsts

Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters pauda, ka sākumā varēja būt neizpratne šajā jautājumā, kad «Vienotība» virzīja trīs kandidātus, bet pašlaik esot pilnīga skaidrība. Demiters arī apliecināja, ka Pabrikam ir Reformu partijas atbalsts. Tāpat Demiters pieļāva, ka pašlaik «prezidenta izvēle varētu būt vienkāršāka».

Kā ziņots, noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Bērziņš 4.decembrī pieņēma lēmumu nevirzīt nevienu no pirmajās sarunās minētajiem «Vienotības» premjera amata kandidātiem.

Bērziņam sarunu gaitā neesot radusies pārliecība, ka trīs izvirzītie kandidāti Ministru prezidenta amatam ir stiprākie,

ko «Vienotība» var piedāvāt. «Vienotība» premjera amatam piedāvāja Pabriku, premjera padomnieku Intu Dālderi un Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu.

Valsts prezidents neoficiāli bija izteicis piedāvājumu uzņemties valdības vadīšanu Saeimas priekšsēdētājai «Vienotības» līderei Solvitai Āboltiņai, kura sarunā ar prezidentu noraidījusi šo piedāvājumu.

«Vienotības» frakcija un valde kopīgā sēdē vienojušās atkārtoti par premjera amata kandidātu izvirzīt Pabriku un cer uz dialogu ar Valsts prezidentu. Rīt sāksies otrais konsultāciju raunds ar prezidentu.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu