Aromātiskais ķirbju pīrāgs

FOTO: cetrassezonas.lv

Ķirbis nekad nebeidz pārsteigt ar savu daudzveidību un garšām. Šai receptei noteikti atrodi pēc iespējas oranžāku, sausāku un saldāku ķirbja šķirni vislabākajam rezultātam.

Sastāvdaļas

Pamatne

  • 260 g miltu
  • 80 g auzu miltu
  • 2 olas
  • 150 g sviesta, sakapāts
  • 50 g farīna cukura
  • 50 g baltā cukura
  • ¼ tējk. kanēļa
  • sāls

Pildījums

  • 500 g tvaicēta, ļoti miltaina, blendēta ķirbja
  • 250 ml kondensēta piena vai salda krējuma
  • 1 ola
  • 3 olu dzeltenumi
  • 70 g farīna cukura
  • 80 g baltā cukura
  • ¼ tējk. maltu krustnagliņu
  • 1 tējk. kanēļa
  • ¼ tējk. malta kardamona
  • šķipsniņa svaigi rīvēta muskatrieksta

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu, traukā ieberot miltus. Pievieno sviestu un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno sāli, kanēli, abus cukurus un viegli visu sajauc, beigās pievienojot olas un mīklu saudzīgi samīcot, līdz tā ir gluda un vienveidīga. Ievieto ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm, bet, ja laiks ļauj, tad uz 1 h.
  2. Pēc kāda laika uzkarsē krāsni 220 grādus karstu, augšas un apakšas režīmā. Sagatavo tartes pamatni. Ietauko pīrāga formu ar sviestu. Izrullē mīklu un izklāj formā, nogriez vienādas malas. Uz mīklas uzklāj cepamo papīru un ieber iekšā pupiņas smagumam. Cep krāsns vidū 15 minūtes. Tad izņem formu no krāsns, izber pupiņas, noņem cepamo papīru un pacep vēl 5 minūtes. Samazini krāsns temperatūru uz 180 grādiem.
  3. Kamēr cepas pamatne, gatavo pildījumu. Saputo olu un dzeltenumus kopā ar abiem cukuriem, līdz masa dubultojusies un ir gaišāka. Pievieno garšvielas, sablendēto ķirbi un vēlreiz saputo, lai atkal ir viendabīga masa. Beigās pielej vai nu saldu krējumu, vai kondensētu pienu (ar pirmo būs treknāka), sakul tikai tik daudz, lai viss viendabīgi sajaucas. Lej izceptajā mīklas pamatnē un liec krāsnī.
  4. Cep apmēram 55 minūtes vai līdz vidus vairs nav šķidrs. Atdzesē formā uz restes, kamēr pīrāgs pilnīgi auksts.
Uz augšu