Papildu digitālās prasmes gatavas apgūt ceturtā daļa Latvijas skolu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Skolotāju digitālajai apmācību programmai «Samsung Skola nākotnei» pieteikušās 213 skolu komandas no visas Latvijas

213 jeb 26% Latvijas skolu direktori un skolotāji vēlās paaugstināt savas digitālās prasmes, piedaloties bezmaksas digitālo apmācību programmā «Samsung Skola nākotnei». Iniciatīvas pirmajā kārtā tiks uzņemtas 30 skolu komandas, kas pēc žūrijas vērtējuma būs sagatavojušas motivētākos, kvalitatīvākos un radošākos pieteikumus. Uzvarētājiem būs iespēja piecu mēnešu garumā apgūt mūsdienu iespējām atbilstošu mācīšanas pieredzi un sacensties par 10 000 eiro jaunākajām Samsung tehnoloģijām savai skolai.

«Lielais skolu pieteikumu skaits apliecina, ka Latvijā skolotāji ir motivēti un ieinteresēti, lai mācības skolās būtu saistošas un mūsdienīgas. Skolas ir atvērtas digitālajai izglītībai. Jo skolotājs būs mūsdienīgāks, jo sagatavotāks būs skolēns šā digitālā laikmeta darba prasībām. Tomēr reālu pārmaiņu nodrošināšanai ir nepieciešama skolas komandas iesaiste, kas ietver arī vadību, lai atbalstītu stratēģiskās pārmaiņas skolā ceļā uz mūsdienīgām un radošām mācībām. Vairums līdzšinējo apmācību bija vērstas uz individuālu skolotāju. Tomēr mēs uzskatām, ka reālām pārmaiņām skolā skolotāju komandas izveide būtu efektīvāka. Tieši tāpēc aicinājām mācībām pieteikties skolu komandas 4 cilvēku sastāvā – 3 dažādu priekšmetu skolotājus un skolas direktoru,» uzsver Iveta Bojāre, Samsung Electronics Baltics Korporatīvās komunikācijas vadītāja.

Vislielāko interesi par bezmaksas digitālajām apmācībām izrādījuši kurzemnieki. «Samsung Skola nākotnei» pieteiktas 48 skolas no Kurzemes (~38% no visām skolām Kurzemē; no tām 10 Liepājas skolas), savukārt no Latgales un Vidzemes saņemts līdzīgs pieteikumu skaits – attiecīgi 45 un 44 skolu komandas (~39% no visām skolām abos reģionos). No Rīgas un Rīgas rajona kopā programmai pieteiktas 62 skolu komandas (~32% no visām Rīgas un tā rajona skolām), bet no Zemgales 14 (~13% no visām skolām Zemgalē).


«VISC augstu vērtē Samsung aktivitātes un ieguldījumu skolotāju digitālās pratības un IT izmantošanu mācību procesā veicināšanā. Tas, ka vairāk nekā 1/4 skolu ir gatavas iesaistīties programmā, liecina par organizēto mācību augstajiem kvalitātes standartiem un skolotāju vēlmi izmantot IT mācību procesā, kas nenoliedzami ir liels ieguldījums informācijas sabiedrības veidošanā,» norāda Viesturs Vēzis, VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vecākais referents. «Lielais pieteikums no Kurzemes un tieši no Liepājas ir izskaidrojams ar Liepājas Universitātes klātbūtni, kas īpašu vērību pievērš darbā ar reģiona izglītības iestādēm, kā rezultātā skolotāji ir daudz motivētāki apgūt novitātes mācību metodikā, tai skaitā IT izmantošanā mācību procesa pilnveidei un optimizācijai.»

Visus 213 skolu pieteikumus izvērtēs programmas partneris «Iespējamā misija» (IM) un žūrija. To veido Latvijas universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš, IM valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma, IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieks Rūdolfs Kalvāns, Latvijas un pasaules čempions burāšanā, sporta skolas Rīdzene skolotājs Jānis Preiss, Rīgas Krievu drāmas teātra aktrise Veronika Plotņikova, Rīgas Tehniskās universitātes pasniedzējs un mūziķis Kārlis Kazāks un Valmieras 5.vidusskolas skolnieks Lauris Jančevskis.

«Izglītības un zinātnes ministrija ir ļoti gandarīta par skolu lielo atsaucību. Ir patīkami, kad tehnoloģiju partneru iniciatīvas kļūst iecienītas un labas prakses izplatība sasniedz plašu auditoriju. Izvēli par 30 kvalitatīvākajiem pieteikumiem izdarīt būs grūti. Šīs vienmēr ir smagas izvēles, īpaši, kad ir zināma esošā situācija konkrētos reģionos un skolās. Paldies skolu direktoriem, pašvaldību speciālistiem un skolotājiem par ieguldījumu pieteikumu sagatavošanā un atbalstā skola nākotnei idejām,» komentē IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieks un programmas žūrijas pārstāvis Rūdolfs Kalvāns.

Piesakoties apmācībām, skolu komandas pamatoja savu motivāciju apgūt jaunas digitālas prasmes un aprakstīja vīziju, kā šīs zināšanas nodot pēc iespējas vairāk skolēniem un kolēģiem. Papildus tās veica radošo uzdevumu, izstrādājot risinājumu, kā ar mūsdienu tehnoloģijām var aizraut un iesaistīt skolēnus mācībās un skaidrot sarežģītas lietas vienkārši un radoši.

Žūrijas lēmums par to, kuras skolas tiks uzņemtas programmā «Samsung Skola nākotnei», tiks izziņots 9. decembrī. Aktuālai informācijai par programmu var sekot līdzi mājas lapā www.skolanakotnei.lv un Samsung sociālo tīklu kontos: twitter.com/samsunglv, facebook.com/samsunglv, draugiem.lv/samsung.


Mācības «Samsung Skola nākotnei» sāksies 2014. gada janvārī un ilgs līdz maijam. To laikā 120 skolotāji un direktori no visas Latvijas bez maksas apgūs prasmes, kā veidot un mācībās izmantot sociālos medijus, blogus, infografikas, prezentācijas, foto, video un animācijas. Skolotāju komanda ar visradošāko ideju par jēgpilnu tehnoloģiju iespēju izmantošanu mācībās programmas noslēgumā saņems 10 000 eiro Samsung tehnoloģijām savai skolai.

Skolotāju digitālās apmācības programma ir jau otrā Samsung izglītības iniciatīvas aktivitāte Latvijā. Šovasar Valmierā notika vasaras nometne, kurā 15 skolotāji un 15 skolēni no visas Latvijas profesionāļu vadībā apguva video, foto, animāciju un aplikāciju veidošanu un radīja digitālus mācību materiālus matemātikā, fizikā, bioloģijā, ķīmijā un informātikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu