Grieķijā attaisno žurnālistu par nodokļu nemaksātāju publicēšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas apelāciju tiesa attaisnojusi žurnālistu un žurnāla «Hot Doc» redaktoru Kostu Vaksevani, kura vadītais izdevums publicēja sarakstu ar 2059 cilvēku vārdiem, uz kuriem krīt aizdomu ēna par naudas glabāšanu ārvalstu banku kontos ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas.

2012.gada novembrī tiesa Vaksevani attaisnoja, bet neilgi pēc tam prokuratūra sākotnējā spriedumā konstatēja «juridiskas nepilnības», kādēļ žurnālistam tiesas priekšā bija jāstājas otro reizi.

«Hot Doc» sarakstu publicēja pērnā gada oktobrī.

Žurnāla rīcībā bija nonācis saraksts ar bankas HSBC Ženēvas filiāles klientu vārdiem no Grieķijas.

Lai gan žurnāls neatklāja, cik daudz naudas šie cilvēki ir uzkrājuši, tas vēstīja, ka dažiem no minētajiem cilvēkiem ārvalstu kontos noglabāti pat 500 miljoni eiro.

Žurnāls slepenos datus ieguva, pateicoties bijušajam HSBC bankas darbiniekam, kurš 2007.gadā šo informāciju nozaga un nodeva Francijai, kas savukārt tajā dalījās ar Grieķiju.

Izmantojot šo informāciju, Francijai, Spānijai un Lielbritānijai izdevās atgūt miljoniem eiro, kas nebija nomaksāti nodokļos. Savukārt Grieķijas varasiestādes aizbildinājās ar to, ka informācija tikusi nozagta un tāpēc nevar tikt izmantota pret iespējamajiem nodokļu nemaksātājiem. No Grieķijas varasiestādēm vairāk nekā divu gadu garumā šajā jautājumā nesekoja nekāda rīcība.

Jūnijā Grieķijas likumdevēji nolēma, ka jāuzsāk izmeklēšana pret bijušo finanšu ministru Georgu Papakonstantinu, kurš savulaik saņēma nodokļu nemaksātāju sarakstu no Francijas.

Eksministrs tiek apsūdzēts par Finanšu ministrijas labā tēla graušanu laikā, kad atradās tās vadībā, kā arī par savu radinieku dzēšanu no šī saraksta.

Nodokļu nemaksātāju saraksts Grieķijā izraisīja asas diskusijas, un Vaksevaņa pirmā tiesas prāva izvērtās par lielu apkaunojumu valdībai, kuru sabiedrība apsūdzēja mēģinājumos noklusēt šo lietu un cenzēt žurnālistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu