Aptauja: Grieķijā audzis atbalsts neonacistu partijai (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijā pieaugusi neonacistu partijas «Zelta rītausma» popularitāte, liecina svētdien publicētie aptauju rezultāti. 6,7% respondentu atbildējuši, ka balsotu par «Zelta rītausmu», ja vēlēšanas notiku tagad, konstatēts pētījumu centra « Metron Analysis» un laikraksta «Ethnos» aptaujā.

Ņemot vērā, ka 32,5% aptaujāto nevarēja skaidri pateikt, par kuru no partijām viņi balsotu, «Zelta rītausma» varētu galu galā saņemt pat 10% balsu, norādīja sociologi.

Partijas popularitāte kritās, kad septembrī kāds tās atbalstītājs bija nodūris reperi un kreisās nometnes aktīvistu Pavlu Fisu.

Atbalsts partijai atkal pieauga pēc tam, kad šomēnes pie «Zelta rītausmas» biroja Atēnās tika nošauti divi partijas biedri. Par šo slepkavību atbildību uzņēmušies kreisie radikāļi.

Jūlijā « Metron Analysis» aptaujā atbalsts «Zelta rītausmai» sasniedza 13,1%, bet oktobrī pēc Fisa slepkavības noslīdēja līdz 7,6%.

Šie rezultāti atbilst arī citu pētījumu centru veiktajām aptaujām, kurās atbalsts «Zelta rītausmai» noturējies pie 7% atzīmes, kas to padara par Grieķijas trešo populārāko partiju.

Pēc Fisa slepkavības Grieķijas varasiestādes ar lielāku stingrību sākušas vērsties pret «Zelta rītausmas» politiķiem.

No 18 partijas parlamenta deputātiem sešiem izvirzītas apsūdzības par piederību noziedzīgam grupējumam. No viņiem trīs atrodas pirmstiesas apcietinājumā - arī partijas līderis Niks Mihaloliaks, kurš ir apsūdzēts par noziedzīga grupējuma vadīšanu.

Tiesas dokumentos partija tiek sasaistīta ar divām slepkavībām - arī Fisa slepkavību -, kā arī trim slepkavības mēģinājumiem un vairākiem uzbrukumiem.

«Zelta rītausma» noliedz, ka būtu neonacistiska partija, un apgalvo, ka nekādi nav saistīta ar Fisa slepkavību.

«Zelta rītausma» aicina atcelt Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas un dzēst visus parādus, kas ir radušies kopš 1974.gada, tos raksturojot kā «nelegālus un odiozus» - tādus, kas nav ņemti valsts interesēs un tāpēc nav atmaksājami.

Partija arī aicina no valsts izraidīt visus nelegālos imigrantus. Lai apturētu nelegālo imigrantu ieplūšanu valstī, uz Grieķijas-Turcijas robežas ir jāizvieto kājnieku mīnas, uzskata partija.

«Zelta rītausma» vēl nesen tika uzskatīta par Grieķijas politiskās skatuves perifērijas spēlētāju, tomēr pēdējās parlamenta vēlēšanās par to nobalsoja vairāk nekā 400 000 pilsoņu, un no Grieķijas parlamenta 300 mandātiem partija izcīnīja 18.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu